Nadam se da ćemo priču o novom zakonu o sudovima na državnoj razini završiti u narednih par mjeseci, dakle očekujem da u svibnju već imamo novi zakon koji će biti prihvatljiv za sve, kazao je u razgovoru za „Avaz" ministar pravde BiH Josip Grubeša nakon jučer održanog sastanka u okviru Strukturalnog dijaloga.

- Ključno u čemu su se strane u BiH mimoilazile jeste uspostava višeg suda BiH i po pitanju proširene kaznene nadležnosti Suda BiH. Prijedlozi su bili različiti, ali na kraju je dogovoreno da proširena kaznena nadležnost ostane dio ovog novog nacrta. Također je dogovorena i uspostava višeg suda BiH - pojasnio je Grubeša.

Dodao je da je dogovor postignut još prije sedam mjeseci, ali da je nakon toga zavladalo zatišje i potpuno je obustavljen ovaj proces.

- Međutim, kako bih se pripremio za sastanak, ja sam pripremio ovaj nacrt koji sam poslao svim akterima i sudionicima Strukturalnog dijaloga. Nakon toga svi su se ponovno zainteresirali za ovu priču i svi su odjednom spremni ponovno razgovarati, jer su vidjeli da je bolje da se postigne kompromis - naglasio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, cilj ovog poteza je da se svi vrate za pregovarački stol i traže nova rješenja.

- Još je ostalo neusuglašeno pitanje proširene kaznene nadležnosti, koja podrazumijeva da Sud BiH ima pravo da izuzima određene predmete nižih sudova, kao i da spušta predmete na niže razine. Bez obzira na sve, ova točka ostaje dio ovog zakona. Ne smijemo ostaviti zakonsko rješenje, koje će sucima dati na volju da se pozivaju na proširenu kaznenu nadležnost, jer tu ostaje mogućnost zloupotrebe - smatra Grubeša.