Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović službeni posjet Kataru započela je sastankom sa šeikom Abdullahom bin Nasserom bin Khalifom Al-Thanijem, predsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Države Katra

Poseban naglasak  je stavljen na gospodarske odnose Republike Hrvatske i Države Katra, energetiku te terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku kao i važnosti diversifikacije kao preduvjeta energetske neovisnosti. Predsjednica i predsjednik Vlade izrazili su uvjerenje kako će djelovanje zajedničkog  gospodarskog odbora biti preduvjet za daljnju konkretizaciju gospodarske suradnje, kao i potpisivanje Memoranduma o suradnji dviju gospodarskih komora, prenosi tportal

Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora koja uz političku, društvenu i gospodarsku ima i važnu energetsku komponentu. Ocijenjeno je kako je povezivanje sjevera i juga Europe jamac političke i gospodarske stabilnosti država uspravnice.

Predsjednik Vlade Države Katra naglasio je velike mogucnosti za građevinske  kompanije te je istaknuta namjera unaprjeđenja suradnje. Istaknut je i veliki potencijal Hrvatske kao izvoznika prehrambenih proizvoda s obzirom da je Hrvatska jedna od prepoznatih država proizvođača hrane s halal certifikatom.

Razgovaralo se i o daljnjem jačanju obrambene suradnje posebice na područjima obuke i vojne industrije koja je međunarodno prepoznata i cijenjena. Važan naglasak u razgovoru stavljen je i na područje jugoistoka Europe te sigurnosne, političke i gospodarske izazove tog područja, kao i na krizna žarišta na Bliskom istoku, posebice Siriju i Irak. Razgovarali su i o dijalogu civilizacija kultura i vjera, pri čemu su izdvojili položaj islamske zajednice u Hrvatskoj koji može biti primjerom i za druge europske države.

Sastanku su prisustvovali i muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS RH i  Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U nastavku prvog dana službenog posjeta Državi Katru predsjednica Grabar-Kitarović susrest će se sa šeikom Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, Ocem Emirom Države Katra.