Predstavnici luksuznog austrijskog hotela Romantik Seehotel Jaegerwirt odlučili su istupiti u javnost sa svojom pričom o opasnostima cyber kriminala.

Riječ je o hotelu s najmodernijim računalnim sustavom i sobama koje se otključavaju pomoću pametnih kartica. U hotelu priznaju da su bili meta čak tri hakerska napada, a u posljednjem je uspješno srušen cijeli računalni sustav, što uključuje i sustav rezervacija te naplate, zajedno sa sustavom za otključavanje hotelskih soba.

Popratna posljedica toga bila je i činjenica da gosti više nisu mogli izaći iz svojih soba, a ni programiranje novih kartica za otključavanje soba nije dolazilo u obzir. Nepoznati napadači obratili su se direktno hotelu te zatražili otkupninu od 1500 eura u bitcoinima kako bi cijeli računalni sustav hotela vratili u prvobitno stanje, prenosi Bug.hr

Napad se dogodio baš na vrhuncu zimske sezone, a 180 gostiju je bilo zatočeno u svojim sobama pa se uprava hotela, nemajući drugog izbora, odlučila na plaćanje otkupnine. Uzet je u obzir i veliki trošak popravka računalnog sustava nakon prvog napada koji se dogodio tijekom ljeta 2016. godine (riječ je o nekoliko tisuća eura), koji nikad nije nadoknađen od osiguranja s obzirom da krivac do sad nije pronađen.

U hotelu su se tako odlučili za njih, kako tvrde, najbrže i najjeftinije rješenje plaćanja otkupnine. Kao buduće rješenje ovog sigurnosnog problema u hotelu su se odlučili na vraćanje tradicionalnih brava u sobama u kompletu s običnim ključevima (što će biti izvedeno tijekom iduće renovacije hotela koji postoji već 111 godina)