Nitko danas sa sigurnošću ne može reći što će nam u budućnosti donijeti napredak umjetne inteligencije i robotike, a jedan od najcrnjih scenarija jest i onaj u kojem će računala, kada postanu inteligentnija od ljudi, odlučiti da im više ne trebamo te će nas pokušati uništiti.

Iako u to danas malo tko vjeruje, u DeepMindu, AI kompaniji koju je Google kupio prije dvije godine i koja danas djeluje unutar Alphabeta, osnovana je posebna grupa stručnjaka za sigurnost koja bi trebala spriječiti eventualne negativne posljedice daljnjeg razvoja umjetne inteligencije.

DeepMind razvija računala koja mogu sama razmišljati i učiti te na Business Insideru podsjećaju kako su računala koja su koristila njihovu umjetnu inteligenciju do sada pobijedila ljude u igri Go te su Googleu pomogla u smanjenju računa za struju, no njihov konačni cilj puno je veći – žele iskoristiti AI kako bi svijet napravili boljim mjestom, prenosi Zimo.co.

U tome će im pomoći Viktoriya Krakovna, Jan Leike i Pedro Ortega, znanstvenici i stručnjaci koji će, unutar navedene grupe, biti zaduženi za istraživanje sigurnosti umjetne inteligencije. Viktoriya Krakovna jedna je od osnivačica 'Future of Life Institutea' u čijem se savjetodavnom odboru nalaze i Stephen Hawking i Elon Musk i u kojem se istražuju 'egzistencijalni rizici koji prijete čovječanstvu', a jedan od tih rizika jest i razvoj umjetne inteligencije.

Jan Leike, osim u DeepMindu, radi i kao istraživač u Oxfordovom 'Future of Humanity Instituteu' u kojem istražuje kako naučiti umjetnu inteligenciju da radi u najboljem interesu za čovječanstvo, dok je Pedro Ortega na doktoratu u kojem istražuje 'machine learning' i 'primjenu informacijsko-teoretskih i mehaničkih ideja u donošenju logičnih odluka'.

Dakle, svi članovi ovog Googleovog odjela već dugo vremena istražuju umjetnu inteligenciju, njen razvoj i donošenje odluka te bi svoja dosadašnja znanja i iskustva trebali prenijeti na razvoj sigurne umjetne inteligencije u DeepMindu.