Lažne vijesti jedna su od vrućih tema na internetu u posljednje vrijeme te velike kompanije putem kojih se ovakve vijesti često i šire poput Googlea i Facebooka pokušavaju pronaći način na koji bi korisnicima omogućili pristup informacijama iz pouzdanih izvora. Google je u tu svrhu ovog tjedna pokrenuo News Initiative, program namijenjen novinarima i izdavačima u koji će tijekom sljedeće tri godine uložiti 300 milijuna dolara.

Ovaj program ima tri glavna cilja – prvi je podržati kvalitetno novinarstvo, uz borbu protiv lažnih vijesti (pogotovo tijekom nekih važnih i breaking događaja), zatim iskoristiti tehnologiju za razvoj alata koji će novinarima olakšati posao te omogućiti povećanje prihoda izdavačima. Philipp Schindler iz Googlea prilikom pokretanja inicijative rekao je kako je tražilica koja ne pruža pristup i rezultate pretrage kvalitetnog interneta i sadržaja zadnje što ljudi žele vidjeti te je poručio izdavačima: "Ako vi niste uspješni, niti mi nismo uspješni".

U sklopu ove inicijative Google će predstaviti open source alat nazvan Outline putem kojeg će mediji svojim novinarima omogućiti siguran pristup internetu, dok će u borbi protiv širenja lažnih vijesti surađivati s fakultetima i raznim organizacijama, kao i s popularnim korisnicima YouTubea poput Johna Greena i Ingrid Nilsen koji će im pomoći u edukaciji mladih o lažnim informacijama koje se objavljuju i šire internetom.

Dio News Initiativea jest i novi model monetizacije sadržaja izdavača koji uključuje opciju Subscribe with Google – korisnicima će se omogućiti jednostavnije plaćanje sadržaja medijskim organizacijama koje su potpisale partnerstvo s Googleom te će oni za prijavu, ali i plaćanje pretplate za npr. The Washington Post, Miami Herald i druge medije moći koristiti podatke za Googleov račun.

Također, Google koristeći umjetnu inteligenciju testira i opciju koja bi trebala obavijestiti medijske kompanije o korisnicima koji bi mogli biti zainteresirani za plaćanje njihovog sadržaja i pretplate.

Izvor: Tech Crunch