Google, jedna od vodećih svjetskih korporacija specijalizirana u internetskim servisima i proizvodima, danas slavi 19 godina postojanja, a povodom rođendana pripremili su iznenađenja koja će sve korisnike vratiti u prošlost i podsjetiti na neke od najzaraznijih igrica.

Ako danas kliknete na Googleov kotač iznenađenja, on će vam ponuditi nekoliko zabavnih igrica i kvizova. Mnoge će vjerojatno najviše razveseliti igrica sa zmijom koju možete zaigrati jednostavnim pretraživanjem "igrica zmija" ("snake game"). Osim ove igrice, na Googleovu kotaču iznenađenja možete zaigrati i nekada popularne igrice Pac Man, tic-tac-toe, Halloween ili Solitaire, razne kvizove ili uživati u drugim Googleovim opcijama.

Google je i prethodnih godina za korisnike pripremao razna iznenađenja povodom svog rođendana i drugih događanja. Tako smo dosad imali priliku slaviti Beethovenov rođendan uz glazbenu slagalicu, zaigrati zanimljiv ekološki kviz povodom Dana planeta Zemlje ili biti dio avanture Magic Cat Academy povodom Noći vještica.

Podsjetimo, Larry Page i Sergey Brin Google su osnovali dok su bili na doktorskom studiju na Sveučilištu Stanford. Prije svega, kompanija je osnovana kao privatno poduzeće 4. rujna 1998. godine, a kao početak djelovanja Googlea računa se 27. rujna.

Pageova i Brinova misija od početka bila je organizacija svjetskih informacija koje će biti univerzalno dostupne i korisne. Njihov neslužbeni slogan bio je "Ne budi zao" ( "Don't be evil").

Procjenjuje se da ova korporacija od 2007. godine pokreće više od milijun servera u bazama podataka u svijetu i upravlja s više od milijardu zahtjeva za pretraživanjem. Google.com 2013. godine proglašen je najposjećenijom internetskom stranicom na svijetu.

Ime Google potječe od matematičkog izraza "googol" koji predstavlja broj 1 sa 100 nula. Prema podacima iz 2009. godine, ova kompanija zapošljava gotovo 20 tisuća ljudi. Sjedište je korporacije u gradu Mountain View, u američkoj državi Kaliforniji.