Prošlo je točno 18 godina otkako su Larry Page i Sergey Brin pokrenuli Google u jednoj garaži u Menlo Parku u Californiji. Od skromnog početka, Google se u svojih 18 godina pretvorio u najpopularniji internet pretraživač na svijetu.

Inače, Google je svoj rođendan obilježavao 7. rujna, na datum kada je kompanija osnovana. 2005. godine Google mijenja datum obilježavanja svog rođendana i od tada ga obilježava 27. rujna, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

U znak obilježavanja svog rođendana, Google je postavio posebni Google Doodle. Prva javna prodaja akcija održala se 19. kolovoza 2004. podižući vrijednost kompanije sa 1,67 milijardi dolara na 23 milijarde dolara.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstava, kompanija je proširila svoju osnovnu djelatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, online mape, prikaz video formata i drugo.

Ova kompanija, sa sjedištem u jmestu Mountain View u Kaliforniji važi za jedno od mjesta u kojem je najprijatnije raditi. Više puta je bilo objavljivano da zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje... i sve to u modernom i interesantnom dizajnu.

Prošle godine kompanija je napravila reorganizaciju i pokrenula krovnu korporaciju Alphabet pod kojom se, između ostalih, nalazi jedinica za robotiku i automobile, nasljednica Boston Dynamics kompanije.

Osamnaest godina nakon osnivanja na Stanford sveučilištu, Google je jedna od najmoćnijih svjetskih kompanija. Prema vrijednosti na tržištu je sa 541 milijardom dolara na drugom mjestu poslije Applea.

Page i Brin su 12. i 13. na Forbes-ovoj listi najbogatijih ljudi svijeta, sa bogatstvom od 35,2 odnosno 34,4 milijarde dolara.