Industrija aplikacija za mobilne platforme, poglavito za Googleov Android, vjerojatno je jedna od najbrže rastućih grana u informatičkoj branši.

Nažalost, u istinskoj poplavi raznih aplikacija među silnim tisućama ponekad je vrlo teško pronaći odgovarajuću aplikaciju koja ispunjava svoju svrhu i pritom je stabilna i pouzdana.

Istina, korisničke ocjene i osvrti mogu vam pomoći, no u mnogim slučajevima takav način ocjenjivanja u sebi krije popriličnu dozu subjektivnosti, stoga ne mora nužno značiti da će aplikacija koja je bolje ocijenjena na repozitoriju Google Play Store nužno bolje raditi.

Zato je Google odlučio uvesti nove algoritme i “upariti” ih sa svojim sustavima umjetne inteligencije, a sve u cilju praćenja stabilnosti aplikacija i promicanja onih koje bolje rade, javlja Zimo.co.

Kao i uvijek kada je u pitanju uvođenje novih algoritama, Google nije objavio previše detalja, ali je otkriveno da će njihov sustav raditi usporedno s ocjenama korisnika i na osnovi svih prikupljenih podataka napraviti analizu aplikacija i njihovo rangiranje.

Rangiranje će se promijeniti i kada je u pitanju ljestvica aplikacija na osnovi korisničkih ocjena i izlista aplikacija u rezultatima pretrage za određeni pojam ili uslugu koju nude brojne aplikacije.

Ovaj potez Googlea ima samo jedan cilj – promicanje kvalitetnijih aplikacija na Google Play Store-trgovini, bilo da je riječ o besplatnim aplikacijama ili onima za koje morate platiti kako biste ih preuzeli i instalirali.

Aplikacije koje su nestabilne, “bugovite” i često se ruše Google će rušiti u rezultatima pretrage kako bi svim korisnicima Androida osigurao što je moguće kvalitetnije iskustvo i rad na svojem uređaju.