Google je potiho kupio Redux, britanski startup koji razvija tehnologiju kojom se površine, poput ekrana mobitela, mogu pretvoriti u zvučnike, javlja Bloomberg. Redux, kojeg je osnovao Nedko Ivanov u Cambridgeu 2013. godine, razvija tehnološke sustave koji mogu proizvoditi taktilne povratne informacije i surround zvuk bez korištenja konvencionalnih, membranskih zvučnika.

U travnju prošle godine, Redux je uspio svojom tehnologijom proizvesti svijajuće zvučne valove, putem kojih se zasloni pametnih uređaja (poput mobitela) mogu pretvoriti u zvučnike. Tada je Redux tvrdio kako bi njihova tehnologija mogla zamijeniti konvencionalne zvučnike kroz dvije godine, čime bi stvorili više prostora za baterije, procesore i ostale komponente.

Redux ima 178 registriranih patenata

Nije baš nešto šokantno što je upravo Google preuzeo ovaj startup, obzirom da već dulji niz godina proizvode svoj vlastiti hardver. Sudeći prema njihovom Reduxovom LinkedIn profilu, Google nije dobio samo tehnologiju zvučnika unutar zaslona, jer kompanija trenutno ima 178 registriranih patenata. Ovom tehnologijom, mobiteli bi mogli postati još vodootporniji, jer neće više morati imati membranske zvučnike koji u nekim slučajevima mogu propustiti vlagu u unutrašnjost kućišta mobitela.

Trenutno se ne zna kada je točno Google preuzeo Redux, niti koliko je platio za preuzimanje. Međutim, prema regulatornim zapisima Ujedinjenog Kraljevstva, dionice Redux holding company NVF Tech Ltd. prebačene su Googleu, odnosno Alphabetu, 13. prosinca prošle godine.

Prošle godine su skupili 5 milijuna dolara investicija

Redux je tijekom ožujka prošle godine imao val financiranja, u kojem su skupili 5 milijuna dolara, među kojima je investicijska tvrtka Arie Capital. Od ožujka, razvoj svojih novih proizvoda su fokusirali na računala, mobilne uređaje, uređaje namijenjene automobilima i industrijskim uređajima.

Google bi ovu tehnologiju mogao iskoristiti u velikom broju proizvoda, kao što su mobiteli i tableti. Reduxova tehnologija bi mogla dodatno oplemeniti zvučnike njihove serije mobitela Pixel, koji su već sada jedni od modela s boljim zvučnicima na tržištu.