BiH još uvijek nema jedinstveni registar oboljelih od raka, ali podaci kojima raspolažu udruge oboljelih govore da u BiH od karcinoma godišnje oboli blizu 10.000 ljudi. Podatke o oboljelima u Federaciji prikupljaju županije, a u RS-u Institut za javno zdravstvo piše Večernji list.

Kasni odlasci liječniku

Podaci za Republiku Srpsku kažu da samo u ovom entitetu od karcinoma godišnje oboli oko 5000 osoba, a stopa smrtnosti je oko pedeset posto. Podatke o broju novooboljelih za Federaciju ili za BiH pokušali smo dobiti u Udruženju onkologa BiH, gdje su nam kazali da se broj oboljelih iz godine u godinu povećava, ali da za ovaj entitet, kao ni za državu, točnih podataka nema.

“Podatke još uvijek izvlačimo iz incidencija susjednih zemalja, tako da točnih podataka o broju novootkrivenih slučajeva nemamo. Podaci za pojedine klinike mogli bi se dobiti, ali za cijelu Federaciju teško”, kazali su u Udruženju onkologa BiH. Prema njihovim riječima, oboljeli se kod nas još uvijek javljaju prilično kasno, a smrtnost ovisi upravo o tome kada se oboljeli javi.

“Nažalost, nemamo jedinstveni skrining program koji bi poboljšao rezultate, nemamo nacionalnu skrinig strategiju koja bi poboljšala rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, što bi znatno poboljšalo liječenje i spašavalo živote. Pacijenti koji se javljaju u stadiju I ili II imaju znatno veće šanse za preživljavanje jer mogu biti liječeni samo kirurgijom. Za pacijenta koji se javi s već uznapredovalom bolešću rezultati liječenja su znatno slabiji”, kažu u Udruženju i dodaju da napretka ima, poboljšalo se preživljenje pacijenata s metastatskom bolešću i to značajno uvođenjem nove terapije, ali to još nije dovoljno. Broj oboljelih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je u porastu.

Prema podacima koje je u lipnju iznio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, broj tumora u ovoj županiji enormno raste. Tako je, prema njegovim riječima, samo u prošloj godini u HNŽ-u registriran 1200 oboljelih od karcinoma, a najveći broj pacijenata dolazi iz Mostara. U pet vodećih karcinoma spadaju i karcinom kože, dojke, rektuma, a u tijeku prošle godine visoko vodeće mjesto zauzeo je i karcinom mokraćnog mjehura, od čega je oboljelo oko 80 ljudi.

Udvostručen broj

Večernjak je već ranije pisao kako je broj liječenih od malignih bolesti u FBiH u posljednjih deset godina udvostručen. U FBiH su u 2006. citostaticima, lijekovima za liječenje zloćudnih bolesti, liječena 5723 pacijenta, dok je u prošloj godini taj broj iznosio 10.536, navedeno je u izvješću Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja za citostatike je u 2015. godini potrošio 37,6 milijuna KM.

Vecernji.hr