Južnokorejska kompanija Samsung Electronics smanjila je u srijedu procjene poslovnih rezultata, nakon što je dan prije zaustavila prodaju svog pametnog telefona Galaxy Note 7 i pozvala korisnike da ne koriste te uređaje, prenose agencije.

Samsung je smanjio procjenu zarade u trećem tromjesečju sa 7.800 milijardi korejskih wona na 5.200 milijardi (4,6 milijardi dolara) zbog negativnog utjecaja povlačenja Note 7 s tržišta.

U obavijesti regulatorima Samsung je smanjio i procjene prihoda za razdoblje od srpnja do rujna na 47.000 milijardi wona, s prethodnih 49.000 milijardi.

Posljedica je to krize vodećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, nakon što je u ponedjeljak zatražio od svih globalnih operatera da prekinu prodaju uređaja Note 7 i zamjenu originalnih uređaja zamjenskima, dok s regulatorima ne istraži izvješća o novim zapaljenjima i na zamjenskim telefonima.

Neki od vodećih svjetskih mobilnih operatera već su dan prije prekinuli prodaju i zamjenu Galaxy Note 7, dok su zrakoplovni prijevoznici ponovili da zabranjuju putnicima korištenje tih uređaja, nakon što je prošloga tjedna evakuiran jedan zrakoplov u SAD-u jer se u njemu jedan zamjenski model Note 7 počeo dimiti.

Odluka tvrtke da prestane proizvoditi i povuče Note 7 s polica po drugi put u dva mjeseca, pokazuje koliko Samsung ima poteškoća s rješavanjem problema pregrijavanja uređaja.

Samsung je 2. rujna najavio globalni opoziv 2,5 milijuna Note 7 s 10 tržišta, uključujući tržište SAD-a, zbog neispravnih baterija koje uzrokuju zapaljenje telefona.

Međutim, nova izvješća o zapaljenjima i na zamjenskim uređajima prerasla su u globalni skandal, koji je uvelike naštetio ugledu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, a i financijski će rezultati trpjeti.

Ako Samsung prestane prodavati Note 7, to će značiti izgubljenu prodaju oko 19 milijuna tih uređaja, koliko je tvrtka procjenjivala da će ih prodati u njegovom poslovnom ciklusu.

A to će, izračunao je Reuters, koštati Samsung gotovo 17 milijardi dolara izgubljenih prihoda.

Samsung je model Galaxy Note 7 predstavio na tržištu u kolovozu i taj je uređaj trebao biti glavni konkurent Appleovom iPhoneu u borbi za udjel na tržištu pametnih telefona. Kritike su bile povoljne, a Samsung je u početku imao problema s isporukama jer je potražnja bila velika.

No, nekoliko tjedana nakon što je Note 7 lansiran na tržište, na društvenim su se mrežama pojavile fotografije pougljenjenih uređaja.

Jučer je cijena dionice Samsunga potonula 8 posto, da bi jutros pala daljnjih oko 1 posto, što znači da je tržišna vrijednost južnokorejskog diva u dva dana potonula za otprilike 20 milijardi dolara.