Sjedinjene Države neće dopustiti da "zločini protivi nevinih bilo gdje u svijetu" prođu nekažnjeno, izjavio je američki državni tajnik Rex Tillerson prije početka sastanka G7 na komemoraciji u toskanskom selu Sant'Anna di Stazzema gdje je počinjen nacistički masakr za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše Hina.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je novinarima po dolasku na dvodnevni sastanak u Italiju da je ugled Rusije ukaljan zbog njezine potpore Asadu i dao je naznake, zajedno s Kanadom, da bi se mogle pojačati sankcije protiv Moskve ako ga nastavi podupirati.

Johnson je kazao da će razmotriti uvođenje sankcija protiv "nekih pojedinaca iz sirijske vojske i nekih pojedinaca iz ruske vojske".

Nakon susreta s Tillersonom Johnson je je izjavio: "Ono što pokušavamo učiniti je dati Rexu Tillersonu najjasniji mogući mandat od nas kao Zapada, Ujedinjenog Kraljevstva, svih naših saveznika ovdje, da kaže Rusima 'izbor je vaš: ostanite uz tog čovjeka, ostanite uz tog tiranina, ili radite s nama kako bi pronašli bolje rješenje'".

Šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel pozvao je Rusiju da prestane podržavati Asada i udruži snage sa Zapadom u pokretanju političkog procesa kako bi se okončao šestogodišnji rat u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je kritizirao zračni udar na sirijsku zračnu bazu prošli tjedan nazvavši ga "agresijom na suverenu državu". Putin se neće u srijedu sastati u Moskvi s Tillersonom, koji dolazi u prvi posjet Rusiji otkako je preuzeo dužnost američkog državnog tajnika, vjerojatno zbog napetosti oko Sirije.

Godine 2014. tadašnji G8 suspendirao je sudjelovanje Rusije zbog aneksije Krima i tako postao G7.

Na dnevnom redu sastanka G7 u talijanskom gradiću Lucci je i Sjeverna Koreja u jeku američke odluke da pošalje nosače zrakoplova nedaleko od Korejskog poluotoka kao odgovor na raketni pokus Pjongjanga prošli tjedan, uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Italija je kao domaćin susreta G7 sjevernokorejsku "alarmantnu ekspanziju balističkih i nuklearnih sustava" prozvala "zabrinjavajućom".

G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države, a skupu nazoče i predstavnici Europske unije.