Haaški sud je u presudi Ratku Mladiću amnestirao Slobodana Miloševića i Beograd od odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini, tiho, ne objavljujući to na velika zvona, piše Jutarnji list.

Milošević je imao neke veze s Karadžićem i Mladićem, ali prema mišljenju ICTY-ja nedovoljno jake da bi se smatralo da je član udruženog zločinačkog pothvata u sklopu kojeg su počinjeni zločini u Bosni i Hercegovini. 

Iako je Mladić optužen da je zločine počinio zajedno s Miloševićem i njegovim beogradskim suradnicima, suci su u srijedu čitajući sažetak presude izbacili lidera Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, čovjeka bez kojeg vjerojatno ne bi bilo rata u bivšoj Jugoslaviji.

I doista, u samoj presudi navodi se da suci nisu našli dokaze da bi Slobodan Milošević ili netko od njegovih beogradskih kolega bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata od 1991. do kraja 1995. godine s ciljem protjerivanja Hrvata i Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, s velikih dijelova BiH na kojima su Srbi htjeli svoju etnički homogenu državu.

Neobično je da je ta vrlo važna činjenica sakrivena u fusnoti broj 15357 na dnu 2090. stranice haaške presude Mladiću: ''Sudsko vijeće nalazi da je više osoba sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Bogdana Subotića, Momčila Mandića i Miću Stanišića''. Uz to ide fusnota, na dnu stranice malim slovima: ''Dokazi koje je primilo sudsko vijeće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj sudjelovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja'', navodi Jutarnji list.

Nisu suci umanjivali zločine, nego su svu odgovornost pripisali samom vodstvu Srba u BiH, piše Jutarnji list.

Presuda protiv Ratka Mladića, koju je ICTY izrekao u srijedu, jedna je od najvažnijih presuda toga suda. Zločini koje ste počinili među najstrašnijim su zločinima poznatima čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljivanje, istaknuo je sudac Alphons Orie trenutak prije nego što će ratnom zapovjedniku vojske Srba u BiH objaviti kaznu doživotnog zatvora. Nema veće kazne niti teže optužbe od genocida. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, ubojstva i protjerivanja nesrba 1992. na istoku i zapadu BiH, teror civila dugotrajnom opsadom Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce 1995. kako bi natjerao NATO da odustane od zračnih udara na srpske položaje oko Sarajeva.

Presudu doživotnog zatvora pozdravile su žrtve i Sarajevo, Banja Luka ju je osudila, kao i veći dio srpske javnosti.

CIjeli tekst pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.