Pripadnici Federalne uprave policije vrše pretres u zgradi Elektroprivrede BiH, potvrdio je za Klix.ba direktor FUP-a Dragan Lukač.

"Riječ je o vrlo ozbiljnom predmetu i zbog interesa istrage ne smijem otkrivati više informacija", kazao je Lukač .

Akcija se provodi po nalogu Županijskog tužiteljsva ŽS, a pretresi se vrše na nekoliko lokacija na području Zeničko-dobojske Tuzlanske i Sarajevske županije. Kako je priopćeno iz Tužiteljstva ŽS uhićene su četiri osobe.

"Osobe lišene slobode osumnjičene su da su počinile kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznena djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Dakle, sumnjiče se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna poduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi", navodi se u priopćenju Tužiteljstva ŽS.

Nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, osobe lišene slobode bit će predane u nadležnost Tužiteljstva ŽS. Nakon što ih sasluša postupajući tužitelj, odlučit će o daljim mjerama.

Kako Klix.ba neslužbeno doznaje, među uhićenima je izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH Esed Džananović.

Njega je Vlada FBiH imenovala na ovu poziciju na sjednici održanoj 24. veljače ove godine. Mandat mu je počeo od 1. ožujka ove godine.

Uhućen je i glavni tehničar ORL odjela na KCUS-u Safet Bibić koji je na sjednici Vlade SŽ održanoj 29. ožujka ove godine imenovan za člana Upravnog odbora JU Psihijatrijska bolnica SŽ.

Uhićeni su i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić.

Iz FUP-a je priopćeno kako je su u operativnoj akciji "Bosna" uhićene  četiri osobe zbog kaznenog djela "Udruživanje radi činjenja kaznenog djela", a u vezi s kaznenim djelima „primanje dara i drugih oblika koristi" i „primanje nagrade i drugih oblika koristi".

Do sada je u pretresima pronađena veća količina novca u raznim apoenima, dokumentacija, zabilješke, diplome, indeksi, računari, računalna oprema, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s naprijed navedenim kraznenim djelima.

prvi.tv