Četiri dana uoči ključnih predsjedničkih izbora u Francuskoj sigurnost je u ovoj državi podignuta na najvišu razinu  u strahu od mogućih terorističkih napada.

Pet kandidata za novog predsjednika Francuske ulazi u prvi krug izbora u nedjelju nastavljajući predizbornu kampanju unatoč novim informacijama o pripremi napada koji su posljednjih godina u više navrata potresli ovu državu.

Naime, francuska policija i obavještajne službe su nekoliko tjedana pratile dvije osobe osumnjičene za pripremu napada na dan izbora, a koje su uhićene jučer, prenosi Fena.

Dužnosnici tvrde da još istražuju koje su bile mete napada, ali ističu da su ciljane u vrijeme izbora. Kod uhićenih je pronađen arsenal naoružanja i opreme za izradu eksplozivnih naprava, te tri kilograma eksploziva kućne izrade. Danas je priopćeno  da je antiteroristički sud otvorio istragu protiv Mahiedine Merabet (29) nakon što su obavještajci saznali da je u kontaktu s terorističkom organizacijom ISIL.

Policija ga je od ranije pratila, ali je akciju provela 12. travnja , kada su presreli videoklip koji je pokušao poslati ISIL-u, navodno snimnjem u stanu u Marseilleu na kojem je Merabet s automatskom puškom, municijom i zastavom ISIL-a i porukom „Odmazda je zakon".

Pet kandidata za predsjednika su odmah obaviješteni i savjetovano im je da pojačaju mjere sigurnosti, posebno na političkim skupovima.