Centrist Emmanuel Macron, koji je u prvome krugu predsjedničkih izbora vodi ispred kandidatkinje krajnje desnice, čime su vodeće stranke prvi put zaostale, rekao je da su Francuzi pokazali želju okrenuti novu stranicu u političkom životu, a političari su odmah pozvali birače da u drugome krugu podrže Macrona.

"Francuzi su izrazili želju za obnovom. Naša je logika od sada okupljanje i tako ćemo nastaviti do parlamentarnih izbora", izjavio je bivši ministar gospodarstva, 39-godišnji Macron koji se u kolovozu povukao iz vlade kako bi utemeljio politički pokret.
 

Prema prvim izlaznim anketama instituta za ispitivanje javnog mišljenja Macron je dobio između 23 i 24 posto glasova, a čelnica Nacionalne fronte, stranke krajnje desnice, 48-godišnja Marine le Pen dobila je između 21,6 i 23 posto.

Suradnici Marine Le Pen pozdravili su "povijesnu pobjedu domoljuba i suverenista".

Prema svim predizbornim anketama Le Pen će biti pobijeđena u drugome krugu 7. svibnja.

Nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa zaredali su pozivi francuskome biračkom tijelu da u drugome krugu predsjedničkih izbora glasaju za Macrona.

"Ozbiljno pozivam birače da glasaju za Emmanuela Macrona u drugome krugu... da pobijede Nacionalnu frontu i blokiraju njezin zlokoban plan da unazadi Francusku i podijeli Francuze", rekao je premijer Bernard Cazeneuve.

Kandidat desnog centra, konzervativac Francois Fillon pozvao je svoje birače da glasaju za Macrona.

"Nema drugog izbora nego glasati protiv krajnje desnice, ja ću glasati za Emmanuela Macrona," poručio je Fillon svojim pristašama.

Benoit Hamon, koji se danas borio kao kandidat socijalista, prvi je od svih kandidata pozvao svoje glasačko tijelo da u drugome krugu podupre centrista Macrona. "Pozivam vas da pobijedite krajnju desnicu glasajući za Macroan", rekao je Hamon svojim pristašama i još poručio "Ljevica nije mrtva".

Projekcije govore da je Hamon ostvario samo između 6 do 7 posto glasova. Takav skroman rezultat presuda je birača mandatu predsjednika u odlasku, socijalistu Francoisa Hollandea.

U prvome krugu izbora odziv birača iznosio je oko 70 posto, što je jedna od najboljih izlaznosti u gotovo četrdeset godina, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Razina mobilizacije 47 milijuna birača bila je ključ ovih izbora, jer je svaki četvrti Francuz s pravom glasa bio neodlučan zadnjih dana.

Tri dana nakon napada za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina, tzv. Islamska država na pariškoj aveniji Elizejske poljane, u kojem je ubijen jedan policajac, u zemlji je bilo raspoređeno 50.000 policajaca i 7000 vojnika kako bi se skrbili za sigurnost na izborni dan.

Pogođena nizom džihadističkih napada od 2015., u kojima je ubijeno 239 osoba, Francuska je prvi put organizirala predsjedničke izbore u režimu izvanrednog stanja.