Nakon Pariza i okolice, gdje se jučer promet normalizirao nakon 24-satnog općeg kaosa na cestama, vlasti su poziv na oprez proširile na još 19 francuskih departmana zbog novog snijega koji se danas očekuje.

Zona opreza koja je u četvrtak ujutro bila ograničena na osam departmana na području Pariza i okolice, proširena je na dijelu od belgijske granice do središta Francuske, gdje se u petak očekuju "nove veće količine snijega".

Ipak, "snijega će biti manje nego u utorak i u srijedu", poručuje Meteo-France, najavljujući još jednu iznimno hladnu noć, s temperaturom koja se mjestimično može spustiti do - 10 Celzija stupnjeva. "Budite oprezni, opet će biti sklisko", upozorio je prognostičar Frederic Nathan.

Zbog "novog naleta zime" ministarstvo prometa je ponovo pozvalo na "poseban oprez" i na "poštovanje uputa mjesnih vlasti".

2000 vozača zapelo u snijegu

U četvrtak su se upozorenja zbog poledice uglavnom poštovala.

Automobilski promet je tekao bez zastoja: vozači su "poslušali upute da ne izlaze iz vozila", izrazila je zadovoljstvo pariška policija.

Nacionalna cesta 118, zapadno od Pariza, gdje je 1.500 do 2.000 vozača u utorak navečer zapelo u snijegu, bila je u četvrtak zatvorena i ostat će do subote u podne.

Pariške zračne luke Orly i Roissy rade po redovitom rasporedu, kao i podzemna i prigradska željeznica te većina tramvajskih linija, a u četvrtak poslijepodne vozilo je 93 posto od 300 autobusnih linija, izvijestio je pariški prijevoznik RATP.