Ljeto je već prošlo kao i vrijeme godišnjih odmora. I ovog ljeta mnogi su ljudi iz inozemstva došli u svoj rodni kraj.

Ljeti posebno oživi jedno malo planinsko mjesto nedaleko od Rame - Zvirnjača. Dok je zimi okovana snijegom, rijetki se zapute koji dan provesti u njoj. No, čim proljeće dadne prve znake života, stižu umirovljenici kako bi tu proveli ljeto. Zaživi Zvirnjača tih nekoliko ljetnih mjeseci, a razigrana djeca po livadama s loptom kao da ožive neke stare dane.

Zvirnjača je filijala župe Sv. Franje Asiškog iz Rumboka. Smještena se na jugoistočnom dijelu općine Kupres, na periferiji Ravanjskog polja, pod planinom Ljubušom. Zapravo se nalazi na tromeđi triju općina; Kupresa, Tomislavgrada i  Prozor-Rame. Općini Kupres pripada po administrativnim i općinskim granicama.

Godine 1966. u Zvirnjači su bile 73 katoličke obitelji. Po popisu stanovništva iz 1991. godine, u Zvirnjači je bilo 317 stanovnika od kojih je 314 bilo hrvatske nacionalnosti. Selo je dobilo naziv po brdu Zvir iznad zasoka Latinluk, a ostali zaseoci su: Tovili, Gašpari, Draga, Beškeri, Karlići i Bobići.
 

Seoska crkva posvećena je sv. Anti Padovanskom i jedina je crkva u općini Kupres koja nije do temelja porušena u Domovinskom ratu.

Danas se rijetko može potvrditi ona izreka: „Složna braća kuću grade“ - no mještani Zvirnjače, iako iseljeni, pokazuju da zajedno i dogovorom se može i puno više.

Ovo selo dobilo je mrtvačnicu; zajedno su uredili groblje, i rasvjeta je stigla u selo, put asfaltiran; podigli su u spomenik - križ svim poginulim Zvirnjačacima u središtu groblja. Susreli smo tu iseljene Zvirnjačane. Detaljno o svemu tome razgovarali smo s g. Ivanom Gašparom.

„Nas još nekoliko želi doći u rodni kraj barem na godišnji. Posjetimo svoje stare koji su još živi. Obiđemo grobove umrlih. A na livadama zaigra se i koja utakmica, bacimo boće, znamo ostati do jutarnjih sati uz druženje, šale, i koje pivo.“  

Na pitanje kako su se uspjeli skupiti, organizirati i uraditi ipak velike stvari za ovo malo mjesto, odgovara: „Većina nas je u Salzburgu, po Njemačkoj. Ne zaboravljamo gdje smo proveli djetinjstvo i dane mladosti. Osjećamo se dužni prema ovom kraju i našim pokojnima uraditi nešto. Stoga smo podigli križ svim poginulim, uredili groblje, kapelu. Nažalost, mislim kako smo mi zadnja generacija koja želi svake godine bar doći u ovaj kraj. Naši mlađi imaju neke druge želje, neku drugu zemlju smatraju svojom.“
 
U razgovoru saznajemo kako je ideja o obnovi seoskog groblja začeta je još 2008. g. kad se završilo asfaltiranje seoskih putova. No, od ideje do realizacije proteklo je mnogo vremena, proliveno mnogo znoja, izgovoreno mnogo riječi, dok se iz istih prešlo u djelo. Ključna godina za provedbu ovog projekta bila je 2013. kada je održano niz sastanaka i kad se utvrdila spremnost Zvirnjaka da financiraju ovaj projekt.

„Projekt nije imao idejnog začetnika jer je groblje zajedničko i predstavlja spomen, kako na mrtve, tako i na žive stanovnike sela“ - kaže nam Ivan. Prikupljanje ponuda za realizaciju ovog projekta započelo je odmah nakon prvog sastanka, a donacije za financiranje projekta prikupljane su sve do početka radova.

Kako nam sugovornik veli: „Projektom su zajednički koordinirali predstavnici triju najvećih zaselaka, župnik fra Jure Perić i predstavnik izvođača radova, a kako je prikupljanje novca za financiranje projekta napredovalo, tako su se rađale nove ideje kako bi se projekt izveo što kvalitetnije i primjerenije. Konačno, u ljeto 2015. godine, poduzeće Đogić d.o.o. iz Prozora-Rame započelo je realizaciju projekta uređenja groblja i izgradnju nove kapelice po arhitektonskom rješenju ramskog arhitekta Ante Tomića.“

U sklopu projekta, izgrađena je kapelica s mrtvačnicom, staze kroz groblje, ogradni zid te su izgrađeni i asfaltirani prilazni putovi koji vode prema groblju. U središtu groblja podignut je spomen križ stradalim Zvirnjacima u Drugom svjetskom ratu. Konačna vrijednost projekta iznosi oko 70.000€, a financiran je u potpunosti donacijama mještana. Pored projekta uređenja groblja, u Zvirnjači su do sada odrađeni i mnogi drugi projekti.

Zvirnjačani su posebno ponosni na asfaltiranje putova prema selu i kroz selo, uvođenje javne rasvjete u selu, obnovu crkve i crkvenog dvorišta, dovođenje telefona i interneta u selo, obnovu vodovodne mreže i obnovu groblja.

Puno projekata je urađeno zajedničkim snagama. No tu neće stati. Već planiraju nove projekte. Jedan od njih je obnova i prenamjena stare školske zgrade. Prvi kontakti s vlasnikom objekta (Općina Kupres) već su ostvareni i utvrđeno je postojanje obostranog interesa da se taj projekt realizira.

Mještani sela posebno su zahvalni župniku fra Juri Periću koji je svojim duhovnim, ali i svjetovnim radom uvelike pomogao realizaciji projekta obnove groblja, kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekata.
 
Zahvaljujem našem sugovorniku, a našim susjedima čestitamo na složnosti, radu i posvećenosti rodnom mjestu. Samo je jedan dom!

Tekst: Božana Nikolić
Foto: Rama-Prozor.info