Večeras je u Domu kulture u Prozoru s početkom u 20 sati, održan humanitarni koncert „Glasom za djecu Afrike“.

Na koncertu su nastupali:

- Vis Jukić
- Bend Novo Nebo
- Vokalna skupina Arabella
- Ivan Čuljak i Mario Beljo

Prihod od koncerta, prikupljen na večerašnjem koncertu, ide za „Centar Otac Vjeko“ u Kivumu u Ruandi (Istočna Afrika). Centar su pokrenuli 1999. godine franjevci koji tu djeluju kao misionari. Nazvali su ga „Centar Otac Vjeko“ u spomen na fra Vjeku Ćurića, bosanskog franjevca koji je živio, radio i svoj život ostavio u Ruandi.

Sadašnji voditelj Centra je naš fra Ivica Perić iz Lepenice.

Ovoga ljeta dvojica bogoslova idu volontirati u Kivumu. Jedan od prvih koraka njihova odlaska je ovaj koncert. Prikupljeni novac od koncerta oni će osobno uručiti fra Ivici.

Jedini siguran i dugoročan oblik pomoći jest školovanje djece i mladih kako bi u budućnosti sami sebi mogli pomoći. Poučimo ih za određeni zanat, na taj im način olakšamo pronalaženje posla i dajemo im trajno kruh u ruke. Sve drugo kratkoročni su oblici pomoći. Iako je svaka pomoć odlična i dobro došla, ovo je ipak najbolji put za te mlade ljude. Omogućiti im ono što zaslužuje svako dijete na ovome svijetu – obrazovanje, učenje, pripremanje za život. Iz naših srednjih škola oni izlaze spremni za borbu sa teškom svakodnevicom. Imaju zanat, znaju raditi, što im potencijalno može omogućiti zaposlenje i bolje sutra. Sve dalje ovisi o njima samima. No, ne može se učiti na prazan stomak. Najteže nam je bilo gledati kada nam djeca dođu u školu iscrpljena od gladi. Nisu zainteresirani ni za što. Gladni su, a izgladnjivanje sa sobom vuče i pad imuniteta, bolesti... Mnoge obitelji u ruralnim dijelovima Ruande, pa i u našem Kivumu, topli si obrok mogu priuštiti samo dva do tri puta u tjedan dana. Prije nekoliko godina smo odlučili da za naše učenike Centra Otac Vjeko pokušamo osigurati svakodnevni topli obrok. I to se pokazao kao pun pogodak! Danas u okviru našeg Centra djeluju dvije srednje škole – Strukovna i Tehnička, koje pohađa čak 467 učenika. Za sve njih, svakoga dana, kuhamo tople obroke. Naši učenici su siti, zadovoljni i sretni! Naravno, ništa od toga nije moguće ostvariti bez pomoći dobrih ljudi, bez vas! Svaki, pa i najmanji dar od neprocjenjive je vrijednosti. Hvala vam dobri ljudi! (fra Ivica Perić)
 

Organizatori koncerta: Antonio Baketarić, Jelena Ćališ i Sonja Jozić
Suorganizator: Kulturno-sportski centar Prozor-Rama