Prepuna dvorana „Honda“ u Jakšiću bila je i ovo godine, a povod je bilo održavanje jubilarne desete zavičajno-običajne priredbe „Ramsko silo“ koju je pripremila Ramska zajednica Požega. Ramskom silu prethodilo je služenje svete mise koju je u koncelebraciji kuzmičkog župnika vlč. mr. Ivice Bošnjaka i mjesnog jakšičkog župnika vlč. Tihomira Bilešića predvodio šćitski gvardijan fra Andrija Jozić. Gvardijan Jozić na početku svete mise sve je pozdravio i prenio pozdrave raseljenom rasmkom puku od svih fratara koji službuju na Šćitu.

Među više od 400 posjetitelja na Ramskom silu su bili gradonačelnik Požege Darko Puljašić sa zamjenicima Marijom Pilon i Ferdinandom Troha, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa zamjenikom Domagojem Katić, načelnik jakšićke općine Ivica Kovačević sa zamjenikom Milom Barišićem, načelnik općine Velika Vlado Boban i drugi.

Pozdravne riječi uputio je Dragan Kapčević, predsjednik Ramske zajednice, koja okuplja više od 400 članova, te je kasnije za plodan dugogodišnji rad zahvalnice i darove uz jubilej zajednice uručio Slavku Bošnjaku, Ivani Ivanika i Mili Barišiću.

-Ovo je veliki jubilej, Ramska zajednica nas iznenadi svojom aktivnošću, a ona donosi poveznicu Rame i Slavonije – istakao je okupljenima Ivica Kovačević, načelnik općine domaćina priredbe. Sudionike je pozdravio i gvardijan samostana Rama-Šćit fra Andrija Jozić.

Čuvajući baštinu, tradiciju i običaje starog kraja domaćini su organizirali bogat program kojemu su nositelji bili Etno skupina „Čuvarice“ iz Rame, narodni guslar Tomislav Kovač Strukić i pjevači gange „Zvuci Rame“ iz Sesveta, a oni su donijeli pjesme i svirku staroga kraja, dok su još nastupili Marko Bošnjak(14), mladi pjevač iz Rame pobjednik regionalnog natjecanja solista otpjevavši nekoliko pjesama uz buran pljesak posjetitelja, te „Aurea band“ iz Požege.

Tijekom priredbe posjetitelji su kušali domaće specijalitete među kojima su bili i oni iz starog kraja kao što su uštipci, pite, sir i drugo.

Foto: Marko Krstanović
Tekst: Dražen Krstanović