U subotu, 25. srpnja, na blagdan sv. Jakova, apostola, u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, na trgu dr. Josipa Stadlera s početkom u 11 sati, euharistijsko slavlje svoje Mlade mise uz koncelebraciju 40 svećenika predslavio je mladomisnik vlč. Ljubo Zelenika.

Mladomisničko geslo vlč. Ljube bilo je „Istinom me svojom vodi, jer ti si Bog moj Spasitelj (Usp. Ps 25, 5)

Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, mladomisnikovi roditelji Ante i Ljilja podijelili svoj roditeljski blagoslov sinu i slavljenik vlč. Ljubi.

Poslije riječi pozdrava, dobrodošlice, zahvale i obavijest mjesnog župnika vlč. Stipe Kneževića, uslijedile su tri prigodne recitacije koje su izrekli „mali rođaci i rodica vlč. Ljube: Ana i Petar Zelenika te PetarŽuljević, a poslije svega ovoga, mladomisnik Ljubo znakom križa započeo je svečano euharistijsko slavlje.

Riječi prigodne i nadahnute propovijedi slavljeniku Ljubi i nazočnim vjernicima uputio je mladomisnikov prijatelj vlč. Bojan Ivešić, koji je trenutno u službi župni vikar katedralne župe Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

Tijekom nadahnute propovijedi vlč. Bojan nakon što je iznio promišljanja o tome što je to i tko je to svećenik? U završnom dijelu propovijedi čestitajući poručio je nazočnim svećenicima, ali i slavljeniku vlč. Ljubi da uistinu bude Kristov svjedok na zemlji, da njegovo svećeništvo bude plodonosno, te da sve što bude radio bude na veću slavu Božju!

Poslije Euharistijske Službe u završnom dijelu sv. Mise nazočnima se obratio mladomisnik Ljubo koji je izrekao je riječi zahvale: Dragome Bogu, roditeljima, obitelji, rodbini, susjedima, prijateljima, svećenicima, časnim sestrama … odnosno svima onima koji su molitvama, primjerima, prijateljstvom, radom … pridonijeli ostvarenju današnje proslave i njegove svećeničke formacije.

Prije otpusta naroda, uz vlč. Ljubu, mladomisnički blagoslov podijelili su još petorica ovogodišnjih mladomisnika Vrhbosanske nadbiskupije i mostarsko-duvanjske biskupije.  

Po završetku svečane Svete mise obitelj, rodbina, prijatelji … imali su priliku čestitati mladomisniku, od njega primiti mladomisnički blagoslov te se fotografirati s njim.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličali su članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Olge Kikić, SMI.

U slavlju sv. Mise pored ministranaca/ca sudjelovali su bogoslovi i sjemeništarci.

Slavlje Mlade mise nastavljeno je kod obiteljskoga stola uz narodno veselje koje je potrajalo do poslijepodnevnih sati. Voditelj ovoga dijela programa bio je uzdolski župnik vlč. Miljenko Džalto, a pjevanje i plesove animirali su članovi PAB banda iz Prozora. Tijekom ovoga dijela programa između ostaloga upriličeno je darivanje i čestitanje slavljeniku vlč. Ljubi.
Mladomisnikov „crkveni kum“ bio je vlč. Ivan Karača, a „civilni kum“ gosp. Miroslav Grubeša, ujak.

Za slavlje Mlade mise, vjernici su se i duhovno pripremali. Sv. Mise kroz dane trodnevnice u župnoj crkvi predslavili su: vlč. Marko Škraba, župni vikar u sarajevskoj župi Uznesenja BDM Stup, vlč. Oliver Jerković, župni vikar u posavskoj župi sv. Ivana Glavosjeka Odžak i domaći sin preč. Franjo Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Crtice iz mladomisnikova životopisa:

Vlč. Ljubo, dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor, sin je Ante Zelenike i Ljilje r. Grubeša, a rodio se 6. srpnja 1990. godine u Mostaru. Kršten je 4. kolovoza 1990. u župi sv. Ivana Krstitelja na Uzdolu. Vlč. Ljubo ima još brata Peru. Inače, mladomisnikova obitelj ima korijene u župi Uzdol iz koje su zbog ratnih nedaća izbjegli u župu Prozor gdje su se nakon Domovinskog rata i nastanili.

Mladomisnik Ljubo, pohađao je osnovnu školu Marka Marulića u Prozoru, a gimnaziju i malo sjemenište u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku. Nakon završene gimnazije i maloga sjemeništa upisuje se u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu na kojem je i diplomirao 12. studenog 2014.

Sveti red đakonata primio je u vrhbosanskoj prvostolnici, 30. studenog 2014., a đakonski praktikum obavljao je u župi sv. Josipa u Zavidovićima.

Sveti red prezbiterata (svećeništva) primio je po rukama Uzoritog kardinala Vinka Puljića u sarajevskoj katedrali na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja ove godine.
 
Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Rama-Prozor.info