Danas, 07. listopada u župi Uznesenja BDM Rama-Šćit upriličen je VII. krug dekanatskog zasjedanja župa Ramskog dekanata u sklopu pripremne faze Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Na susretu su pored delegata iz Sarajeva sudjelovali i predstavnici župa ramskoga dekanata te pojedini svećenici.

Susret je imao tri dijela: radni dio, euharistijsko slavlje i i ručak.

Radni dio započeo je Molitvom za Sinodu te govorom dekana ramskog dekanata i župnika župe Gračac, fra Mate Topića koji je inače moderirao ovim susretom.

Tijekom prve točke radnog dijela susreta, župnici i pojedini vijećnici iznijeli su kratke izvještaje odnosno osvrte na temu vjerničkog identiteta.

Tijekom druge točke, nazočni su imali priliku poslušati predavanje na temu kršćanskog odnosno katoličkog identiteta koje je izložio član Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, dr. Danimir Pezer, OFM, profesor liturgike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Završni dio radnoga dijela susreta protekao je u osvrtu, pitanjima ..., a nakon toga među nazočnim predstavnicima župa provedena je VIII. sinodska anketa.

Poslije radnog dijela susreta i pauze, kao vrhunac susreta, u samostanskoj kapeli sv. Petra, upriličeno je euharistijsko slavlje.

Svetu misu uz koncelebraciju četvorice (4) svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao fra Danimir.

Ovaj susret okončan je zajedničkim ručkom i druženjem svih sudionika u samostanskoj blagovaonici gdje je bio upriličen i radnio dio susreta, a blagoslovnu molitvu i pozdravne riječi izrekao je mjesni župnik i gvardijan fra Andrija Jozić.
 
Tekst i foto: Marinko Rumbočić