U nedjelju, 5. studenoga 2017. godine, bogoslovi VBS-a, predvođeni rektorom mr.sc. Josipom Kneževićem i vicerektorom  vlč. Markom Mikićem, su posjetili župu Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Cilj ovog posjeta bilo je predstavljanje Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i promoviranje duhovnih zvanja.

U 11 sati nakon procesijskog ulaska u crkvu, euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju petorice svećenika, je predslavio rektor bogoslova Josip Knežević, nekadašnji prozorski kapelan, dok je euharistijsko slavlje u 9:30 predslavio vicerektor Marko Mikić.

Riječi dobrodošlice, zahvale i poticaja na početku svete mise izrekao je mons. Marko Tomić, prozorski župnik.

Bogoslovi su tijekom misnog slavlja služili kod oltara i čitali čitanja, a liturgijsko pjevanje je  animirao mješoviti župni zbor, pod ravnanjem s. Marinele Zeko.

Tijekom prigodne propovijedi predvoditelj je okupljene vjernike upoznao s poviješću Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i njegovoj važnoj ulozi u životu krajevne Crkve u BiH te im predstavio život bogoslova. U nastavku je izrekao riječi promišljanja vezana za krjepost poniznosti, te je pozvao nazočne vjernike da žive ponizno i skromno, kako bi ih Isus uzvisio u svojim nebeskim oazama, a pozvao ih je i na molitvu za duhovna zvanja.

Osim rektora Josipa, župnika Marka u slavlju svete Mise koncelebrirali su i sljedeći svećenici: Ivan Bošnjak, Ljubo Zelenika, Marko Mikić i Stjepan Didak, prozorski kapelan.

Po završetku svete Mise, nazočni su imali priliku pogledati i poslušati Glazbeno – poetski recital koji govori o bl. Alojzju Stepincu, a pri izlasku iz župne Crkve bio je postavljen i bogoslovski štand.

Župa Prozor je jedna od župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja se može pohvaliti većim brojem duhovnih zvanja, a trenutno i u bogosloviji ima petoricu bogoslova: Ante Ćališ, Ilija Jurić, Ante Grubeša, Josip Papak i Josip Dedić

Nakon svete Mise u Prozoru, bogoslovi su posjetili župu Uznesenja BDM – Šćit i franjevački samostan, gdje ih je fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan upoznao sa poviješću ovoga kraja i pokazao im povijest Rame kroz muzej na Šćitu.

Dan prije, u subotu 4. studenoga 2017. godine, bogoslovi su sudjelovali i na koncertu Etno skupine „Čuvarice“.

Tekst: Josip Dedić
Foto: Ivan Popović i Marinko Rumbočić