Formula 1 ili najbrži „cirkus“ na svijetu, jedno je od svjetskih najpoznatijh mjesta za zabavu, provod i basnoslovno trošenje ogromnih količina novca. Vozače uvijek prate brojni novinari, snimateljske ekipe a trkački vikendi su popraćeni i glamuroznim efektima koji se događaju na stazi i oko nje. O veličini Formule 1 u današnjici govori i činjenica da se Francuska nakon devet godina vraća u natjecanje.

Također je moguće da će fanovi u budućnosti uživati i u ženskoj inačici Formule 1.

Kad se napuni grid bolidima, vozačima i svim pratećim glamurom, teško je ne zapitati se tko sve to plaća, od kuda dolazi novac? Formula 1 godišnje obrne blizu 2 milijarde dolara i iz godine u godinu generira sve veći novac. Timovi proračune sastavljaju od prihoda sponzora, TV prava, taksi koje dobivaju od organizatora utrka i iz brojnih drugih izvora. Gotovo 40% proračuna ostvaruje se od TV prava, 30% alimentira se od organizatora utrka, 25% je sponzorski novac, a 5% stiže iz drugih izvora. Najuspješniji magnet za sponzorski novac je Ferrari. Scuderia namakne godišnje, samo od tri glavna sponzora Philip Morrisa, Santandera i Shella, više od 250 milijuna dolara, a od preostalih sponzora dodatnih 150 milijuna.

O popularnosti Formule 1 svjedoče i brojne video igre inspirirane ovim sportom, od kojih je popularna Formula One: Built to Win, nastala još davne 1990. godine. Igrači počinju uzbudljivu vožnju u New Yorku, a u svakom trenutku mogu svratiti do casina u Las Vegasu, gdje ako uspješno savladaju slot mašine, mogu zarađeni novac uložiti u svoje vozilo kako bi dobili što bolji rezultat na kraju.

Što je to što čini ovaj sport toliko popularnim a samim time i primamljivim sponzorima? Ono što karakterizira ovaj sport jesu nevjerovatno velike brzine koje dosežu i do 350km/h, te nepredvidive okolnosti koje mogu na kraju i odlučiti pobjednika. Za razliku od drugih sportova, gdje favoriti vrlo rijetko ne pobjeđuju autsajdere, na stazama Formule 1 situacija je drugačija. Možete čitavu utrku voziti fantastično i puno brže od ostalih, ali sve dok ne prođete kroz ciljnu ravninu posljednjeg kruga to vam neće garantirati pobjedu ili čak osvajanje ponekih bodova. Jednostavno, jedna greška vozača ili manji kvar na bolidu vas može ostaviti pored staze u pijesku dok ostali koriste tu situaciju i nastavljaju pohod ka cilju. Nerijetko se događalo da vodećem u trci pukne guma, ostane bez goriva ili prilikom prestizanja sporije i slabije plasiranog vozača za cijeli krug ošteti svoj bolid i prije vremena završi utrku. Navijači posebno vole utrke koje se voze po kišnim uvjetima jer tada na djelo izlazi spretnost i smjelost vozača.

Teleoperateri, financijske institucije, napici, naftne kompanije danas su glavni pokretači Formule 1, koji u timove godišnje upucavaju milijune dolara, a sve kako bi njihovi logotipovi bili viđeni na tehnološki superiornim bolidima današnjice.