Finska vlada zadala je sebi ambiciozan zadatak, cilj je potpuno iskorijeniti pušenje.

Vlasti žele od Finske do 2040. godine napraviti zemlju u kojoj će pušiti manje od 2 posto stanovništva. Ostalih 98 posto građana, nada se vlada, neće koristiti nikakve duhanske proizvode, ali ni sve popularnije električne cigare.

Već godinama u Finskoj pada broj pušača, a za to je zaslužan čitav niz mjera: od edukacije preko reklama kojima se naglašava štetnost pušenja pa do zabrane pušenja na javnim mjestima. Godine 2013. u Finskoj je svakodnevno pušilo 16 posto populacije između 15 i 64 godine. Primjera radi, u Ujedinjenom Kraljevstvu ta brojka iznosila je 19 posto u 2014.

No, finske vlasti smatraju kako je i to velika brojka.

"Finski je pristup revolucionaran. Želimo se u potpunosti riješiti duhanskih proizvoda", kaže Kaari Paaso, voditelj odjela za prevenciju pri ministarstvu zdravstva.

Radikalne mjere

Primjerice u susjednoj Švedskoj broj pušača već je relativno nizak - 2013. pušilo je 12.7 posto muškaraca i 15.2 posto žena. No, Švdska, Ujedinjeno Kraljevstvo i brojne druge zemlje podržavaju korištenje električnih cigareta kako bi se smanjio broj pravih pušača.

Finska se, za razliku od drugih, svega toga želi riješiti.

Jedan od načina za to su još veći porezi na cigarete. Logično, što je veća cijena, to ih manje ljudi može priuštiti. Osobe koje ne mogu priuštiti sebi cigarete neće pušiti, a oni koji puše, donosit će novac koji će se koristiti za kampanje i sistem podrške ljudima koji žele da ostave duhan.

Osim toga, Finska je predstavila i novu financijsku barijeru za prodaju. Dozvolu za prodaju cigareta bit će puno teže dobiti. Svaki trgovac koji želi prodavati duhanske proizvode mora prvo predati molbu, a onda i platiti licencu. Osim toga, mora plaćati godišnju naknadu da bi mogao nastaviti s prodajom. Ta dozvola košta oko 500 eura godišnje.

No, Finska najavljuje još jedan radikalan pristup ovom problemu - zabranit će se pušenje na balkonu i u automobilu.

Naravno, osim svih ovih mjera, Finska će nastaviti raditi na tome da mladi nikad ni ne počnu pušiti.

Zbroj svih ovih mjera, vjeruju u Finskoj vlasti, učinit će ovu skandinavsku zemlju prvom državom koja je u potpunosti iskorijenila pušenje.

Pušenje u prosjeku skraćuje život za 3,9 godina

A da je uživanje u duhanskim proizvodima štetno, potvrdilo je i novo istraživanje objavljeno u britanskom časopisu Lancet.

Proučivši 48 studija koje su provedene ranije u Sjedinjenim Državama, Australiji i nekoliko europskih zemalja, znanstvenici su došli do zaključka da loše društveno-ekonomske okolnosti, poput niskog stupnja naobrazbe ili niske kvalificiranosti u poslu, životni vijek pojedinca mogu skratiti prosječno za 2,1 godinu.

Uživanje u duhanskim proizvodima život prosječno skraćuje za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a sjedilački način života za 2,4 godine, podsjeća Lancet.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Lifepath, posvećenog zdravom i kvalitetnom procesu starenja, a financira ga Europska komisija.