Jedna stara mudrost kaže; " u muci se poznaju junaci", i to je točno!

Točno je i to sam osjetio na vlastitoj koži ovih dana kada sam bio izložen medijskoj paljbi  nekih čudnih ljudi preko nekih još čudnijih medija s još čudnijim kodeksima.

Da se razumijemo, nije meni potrebna zaštita, poglavito ne od ovakvih napadača koji čitavim svojim tekstom nisu kazali ništa pametnog.

Čitav tekst je prožet neviđenom mržnjom "maloga brata" prema meni osobno, dijelu svoje subraće i dijelu politike i političara koji se ne uklapaju u njegovo - njihovo poimanje života, Bosne, Rame, vjere,...

Kad kažem njihovu mislim na one njegove isto razmišljajuće koji su večer prije imali radni sastanak u kući svoga glavnoga operativca iz svjetovnog reda!

Možete li zamisliti što je to natjeralo te "mudre glave" da se sastanu u "sigurnoj kući" i provedu večer  u raspravi o jednom; "samozvanom", "zapjenjenom diletantu", "otrovni nametnik", "galamdžija" i još čitavome nizu fra Stjepanovih umotvorina  pridodanih mome imenu?

Da vam pomognem, istina! Samo istina može natjerati čovjeka da reagira očajnički!
Tko je imalo pratio moja pisanja u kojima sam spomenuo  fratre mogao je i još može vidjeti da tamo nikada, ali baš nikada, nije bilo imena fra Stjepana Lovrića!!! Spomenuo sam i spominjati ću likove poput Markešića, Oršolića, Markovića, Šarčevića, Topića, Babića, Bojića, Jeleča,..., ali nikada fra Stjepana Lovrića!

Da se razumijemo, ovi gore likovi koje sam spomenuo su za mene bili i ostali; crveni fratri, daidže, ahdnamaši, lažni pastiri i sve najgore što jedan narod može zadesiti iz vlastitih redova, i to još duhovnih!!!

Alo opet ne stavljam fra Stjepana Lovrića u isti koš s njima, a ti mene Stjepane "opra" k'o najvećeg dušmanina, što bi vi bošnjani rekli!?

No, tvoj vokabular, gramatika, citati, a napose kad jedan teolog i fratar i zamalo povjesničar citira jednog ateistu i on mu je mjerilo vrijednosti, otkriva pravu istinu o tebi!

Pitao sam se čime su to natjerali fra Stjepana da on bude glasnogovornik i štitonoša jedne opasne udbaške skupine, i zadnja rečenica fra Stjepanovog teksta je dala odgovor na to pitanje, pametnom dosta!

Fra Stjepane, po rječniku kojim se služiš strašno me podsjećaš na onoga koji je primio Ahdnamu i ostavio ju tebi i takvima da ju štitite, klanjate joj se i dično ju promičete među svojim "ovcama"!

Fra Stjepane, kad ste već pomno čitali i analizirali sva moja pisanja, a razvidno je da jeste, onda ste barem mogli biti toliko pošteni pa pokazati i onaj tekst gdje sam jedini ja pitao zbog čega su po dolasku "Franje sa Kosova" odletjele sve ramske mudre glave koje su bile po većini položaja u Provinciji, gimnaziji i teologiji!?

Nema veze, to ću vam ostaviti na dušu, ili savjest, što već imate, ali tebe moram pitati nekoliko stvari na koje očekujem iskren odgovor!

Fra Stjepane, jeli za tebe normalno da fratar unatoč celibatu ima djecu?
Jeli normalno da fratar živi nemoralno i na javnim mjestima nastupa tako ogavno da bi takvog ponašanja trebao sramiti običan smrtnik, a ne li fratar?

Jeli normalno da fratra protjeraju sa svih župa, iz svih zemalja poput Njemačke ili Austrije zbog kriminala, i dođu u Ramu i odbijaju poslušnost ponašajući se kao kakvi sektaši ili kauboji?

Jeli normalno da fratar godinama predaje učenicima nešto za što nije kvalificiran i što nije uspio savladati kroz dugogodišnje "studiranje", unatoč naklonosti pojedinih profesora i mentora?

Jeli normalno da fratri novac koji dobiju kroz milodare i ostale vidove potpore vjernika i institucija dijele svojoj braći i sestrama?

Ti se pitaš jesam li ja "čist", a upitaj sebe i odgovori sebi, jer znam da nećeš meni, jesi li ti čist od svega gore pobrojanog?
Ja sam tek običan smrtnik, grješnik koji vjeruje u Boga i nada se da će On svojim milosrđem oprostiti barem neke moje grijehe, a zbog kojih ti i tebi slični snosite dobar dio odgovornosti!!!

Spominješ kako  su u mojoj birtiji na dnevnom redu, ili ti ga jelovniku, "pored janjetine još i ljudske glave i sudbine kvarnih Hrvata" među koje, zasigurno, i sebe ubrajaš?

Pa hajde mi odgovori što ti i takvi napustiste Visoko i Sarajevo i odoste u mrsku vam Hrvatsku među još mrže vam Hrvate, što niste išli k onima koji su vam dali Ahdnamu, ili što niste ostali s njima???

Spominješ kako se znojim zbog projekata koje su na Šćitu osmislili ramski fratri, naprotiv, ponosan sam na projekte i na te ljude, fratre!

Ali fra Stjepane, tebe nema među tim ljudima, tebe nigdje nema, i siguran sam da se ti zbog toga znojiš!!!

A moglo te je biti, trebalo je imati samo malo duše i rodoljubnog osjećaja za svoje, a ne za tamo nešto tuđe, davno i daleko, i još k tome pogubno za tvoj narod i tvoj kraj!?

Fra Stjepane, mene kao Ramljaka, Hrvata i katolika boli što moja i naša djeca moraju po svijetu tražiti kruha, a vaša djeca dobivaju prestižna radna mjesta po Ht-u i sličnim gigantima!

Fra Stjepane, mene boli što moji susjedi s moje Proslapske planine odlaze sa ognjišta zbog  ne uvjetnog života na rodnoj grudi dok tvoja subraća nemilice troše naš novac, iz našega proračuna i sa naše djedovine!

Boli li tebe to imalo, ili ti je svejedno?

Fra Stjepane, boli li te imalo činjenica da se u taj famozni starački dom utrošilo silni milijuni, što naših što Hrvatskih para, da se smjenjuju direktori, uglavnom iz tvoje branše, a neki i misteriozno nestaju, a vi imate svoj starački dom, samostan, a uskoro će čitava Rama postati jedan veliki starački dom?

Tvoji ti doušnici pričaju o mojim ratnim putovima, Stjepane dragi, imaš skroz loše doušnike koji očito pojma nemaju o ratu, vjerojatno su bili tamo gdje i ti, ili negdje u sigurnosti kakvih ureda i podruma, osim ako oni nisu plod tvoje bujne mašte!?
Svejedno, ja sam ponosan na svoj ratni, životni pa i politički put, nema mrlja, jer da ima ti tvoji prijatelji iz "sigurne kuće" bi me već odavno strpali tamo gdje je tvoj Ibro "hapsane ribo"!

Dalje se pitaš za koga radim, tko stoji iza mene i tko mi je mentor?

Fra Stjepane, ja radim, radio sam i radit ću isključivo za dobro svoje obitelji, svoje Rame i svojih Ramljaka koji znaju i tko su i što su!

Iza i ispred mene su ISTINA i samo ISTINA, a to što vama ISTINA ne odgovara to nije moj problem! Stjepane, ja sa dragovoljac bio i 1990., i 1992., i 2000., i 2017., i bit ću dokle budem živ!!!

Hajde fra Stjepane, kaži nešto o sebi i svome životu?
Kaži nam, poštenjačino, barem neke dionice svoga "trnovitoga puta"?
Kaži nam što si sve radio i čime si se bavio u toj svojoj bogatoj fratarskoj karijeri?
Poznaješ li možda fratra koji je godinama u Visokom učenicima predavao povijest bez pokrića za to?
Poznaješ li možda fratra koji je kad više nije mogao prolaziti takav "profesorski" rad biva poslan u Zagreb na studije i koji godinama studira povijest kod "vrsnog istoričara" na tert Provincije, i sve uzalud?

I nakon višegodišnjeg studiranja o trošku Provincije, a na veselje učenika u Visokom koji su željno čekali svoga "profesora", čak je i njegov mentor digao ruke od njega i vratio ga u Bosnu bez diplome uz konstataciju; fra Stjepane, neka ti je tvoj Bog na pomoći, jer ja ti pomoći ne mogu, unatoč silnoj želji!

Kaži nam gdje si sve bio na župi, gdje si bio župnik, gdje su tražili da ostaneš, da se vratiš, ako nisi kaži zašto?

U znak zahvalnosti mentoru iz Zagreba koji ti je otkrio da nisi to što misliš da jesi doveo si ga u Ramu da nam palamudi o ramskoj kalvariji 1942. godine na "znanstveni skup", ma koliko ti to poricao, koji je čista prevara, "profesorska " prevara!

S ponosom ističeš nestvarne ljepote Rame, poglavito one oko samostana na Šćitu, kao da ti i takvi imate išta s time?

Fra Stjepane, dok si još bio "profesor" i "učio" buduće fratre o povijesti katoličanstva u BiH koja seže od Ahdname pa do tvoga vremena, u Rami se našla skupina ovažnih i domu i rodu odanih Ramljaka i osmislila svu tu ljepotu o kojoj ti pričaš!
Osmislili su i Ramski križ koji je zamišljen kao spomenik žrtvama četničkog pokolja, a što su neki slični tebi izostavili napisati!

Fra Stjepane, tebe nije bilo ni blizu!

Čak ni kasnije kad su tvoji "suborci" skrnavili tuđe projekte, prilagođavali ih svojim uvjerenjima i na tim temeljima radili sebi spomenike, spomenike izdaji!

Kad sam se pitao što se to Stjepan koji nikada nije spomenut javlja u ime svih tih spomenutih, pala mi je na pamet jedna stara mudrost koja kaže; " ne laje kučka radi sela nego radi svoga straha"!

A sad mi na pamet pada jedna druga stara mudrost koja kaže; "nikada se ne treba kititi tuđim perjem", a ja bih te pitao fra Stjepane, pa gdje je to tvoje perje???

Da rezimiramo, većina ramskih fratara su pošteni i odani svome pozivu, te sukladno tome i žive i rade, no, vaša je skupina mala ali bučna, bezobrazna i pokvarena i uvijek blizu novca i moći, ideologija vam je uvijek pro ova ili pro ona, ali uvijek protu-hrvatska.

Sve me više podsjećate na Judu koji je zbog novca  izdao Učitelja, mada je znao tko je ON!!!

Ivan Filipović
 
***Stavovi izneseni u kolumni su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala Rama-Prozor.info