Filipinski vojnici pronašli su tijelo 70-godišnjeg Nijemca kojega su dekapitirali islamistički militanti prošli tjedan, rekao je u nedjelju vojni zapovjednik.

Žrtvu je 26. veljače ubila teroristička skupina Abu Sajaf nakon što nije isplaćena otkupnina u visini 600.000 američkih dolara u roku koji su zadali teroristi.

Ubijena i supruga

Vojnici su u subotu za vrijeme ophodnje pronašli obezglavljeno tijelo u mjestu Indanan na otoku Jolo, tisuću kilometara južno od Manile, rekao je zapovjednik antiterorističke postrojbe.

Tijelo je prebačeno u mrtvačnicu vojne bolnice, dodao je.

Taoca su militanti oteli 5. studenog s njegove jahte na južnim Filipinima. Ubili su njegovu 59-godišnju suprugu i tijelo joj ostavili na jahti.

Glasnogovornik predsjednika Ernesto Abella uvjerava njemačke državljane da će filipinska vlada sve učiniti kako bi ubojice bili kažnjeni.

"Izražavamo iskrenu sućut obitelji (žrtve) kao i cijelome njemačkom narodu, zbog ove okrutnosti. Budite uvjereni da ovaj bezumni čin neće proći nekažnjeno", rekao je.

U sklopu potrage za ubojicama ubili 14 osoba

Vojska je tijekom napada u sklopu potrage za ubojicama ubila u zadnja dva dana najmanje 14 ljudi, prema vojnim izvorima.

"Naši vojnici itekako su motivirati da uhvate te bandite koji drugo ne znaju nego maltretirati nedužne civile radi vlastitih ciljeva", rekao je regionalni vojni zapovjednik Carlito Galvez.

Pretpostavlja se da Abu Sajaf još drži  najmanje 26 taoca, uključujući 12 vijetnamskih mornara, sedam Indonežana i Nizozemca koji je otet 2012.