Talačka drama koja se odvijala u osnovnoj školi na jugu Filipina je okončana, objavio je glasnogovornik filipinske vojske, navodeći da su se islamski ekstremisti koji su držali taoce povukli te da nema žrtava.

"Kriza je riješena", kazao je brigadni general Restituto Padilla novinarima. "Oni su se povukli, nisu više tamo. Područje oko škole ponovno je sigurno", kazao je.

300 naoružanih osoba upalo u školu

Ipak, Padilla je rekao kako vojska i dalje istražuje mogućnost da otmičari još uvijek drže pet civila, no dodao je da nitko od djece nije bio uzet za taoca, kako je bilo ranije priopćeno.  

Nešto prije toga je glasnogovornik militantne skupine rekao da je njegova skupina odvela civile na sigurno mjesto nakon što je izbio oružani sukob s filipinskom vojskom, no da nemaju namjeru zadržati ih.

Filipinska policija ranije je bila objavila da je tristotinjak naoružanih osoba, među kojima i pripadnici Islamskih boraca za slobodu Bangsamora (BIFF), upalo u školu u školu u Pigcawayanu u pokrajini Sjeverni Cotabato, na otoku Mindanau.

Pigcawayan je 190 km južno od Marawija, gdje ekstremisti BiFF-a zajedno s borcima drugih skupina povezanih s Islamskom državom od 23. svibnja pružaju otpor filipinskoj vojsci.

Filipinska vojska pokrenula je u utorak novu ofenzivu kako bi raščistila to područje do ramazanskog bajrama koji se slavi idućeg vikenda.

Dnevnik.ba