Cijene nafte na svjetskom tržištu trenutno se kreću ispod 30 dolara za barel. Gorivo na crpkama u zadnjih 15 godina nije bilo ovako jeftino i prava je blagodat za domaće vozače.

Ni Federalna direkcija robnih rezervi nije sjedila skrštenih ruku i krenula je u nabavku potrebnih zaliha. Inače, ova institucija nabavlja i čuva gorivo, hranu, lijekove i druge potrepštine u slučaju rata, nestašice ili poskupljenja.

Kako je za dnevni list Faktor izjavio direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, krajem 2015. godine Direkcija je, zbog niskih cijena nafte, nabavila oko 1.500.000 litara goriva.

''Gorivo je nabavljeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama preko međunarodnog natječaja'', kratko je kazao Bavrka, ne želeći kazati koliko Federacija BiH trenutno ima goriva na stanju zaliha, jer se radi o državnoj tajni.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora Terminala Federacije BiH Hermedin Zornić rekao je za Faktor da su rezervoari Terminala sada puniji, jer distributeri žele popuniti zalihe dok je cijena niska.

''Samo u Kantonu Sarajevo kapacitet podzemnih rezervoara je 5.000.000 litara. U Federaciji BiH vjerojatno tri, četiri puta više'', kazao je Zornić.

Dodaje da direktiva EU-a predviđa da BiH, pa samim tim i FBiH moraju u svakom trenutku imati tromjesečne zalihe od ukupne godišnje potrošnje.

''Dakle ako je godišnja potrošnja goriva u Federaciji BiH 900.000 tona onda to znači da na stanju zaliha mora biti 225.000 tona goriva, ili jedna četvrtina'', izjavio je Zornić.