Napretkom tehnologije brojne kompanije počele su ugrađivati senzore za prepoznavanje lica u razne uređaje pa je tako i div među društvenim mrežama uveo opciju vraćanja starih profila uz sustav prepoznavanja lica.

Prepoznavanje lica za sada je dostupno samo kada korisnik pokrene povrat pristupu profila (recovery) s uređaja s kojeg se već prije prijavljivao na svoj Facebook profil. Aplikacija tada od korisnika traži da pogleda u kameru, snimi selfie, a zatim snimljeno lice uspoređuje s licima na dostupnim fotografijama.

Da bi prepoznao jeste li na fotografiji ili videozapisu zaista vi, sustav ga uspoređuje s vašom profilnom fotografijom i fotografijama i videozapisima na kojima ste označeni.

Ovaj sustav dizajniran je kako bi pomogao korisnicima da, umjesto kreiranja novih, vrate svoje stare profile i sjajna je opcija u slučaju da vam netko hakira profil jer ćete preko kamere vašeg telefona moći skenirati lice kako biste vratili pristup profilu.

Testiramo nove opcije za ljude koji žele brzo i lako verificirati da su vlasnici računa na koje se ne mogu prijaviti iz raznih razloga. Ova opcija dostupna je samo za uređaje s kojih ste se već ranije prijavljivali na profil, rekli su iz Facebooka.

Kako to obično biva s novim opcijama, one su sada dostupne samo ograničenom broju korisnika jer Facebook provjerava funkcionalnost sustava za prepoznavanje lica, no ako testiranje na manjem dijelu korisnika pokaže da je riječ o dovoljno dobroj tehnologiji, Facebook bi mogao svima omogućiti novi način provjere identiteta.

Teško da bi ova metoda mogla poslužiti kao primarna za identificiranje korisnika jer ju je lako prevariti – ne koristi se, naime, nikakva revolucionarna tehnologija poput skeniranja 3D otiska lica ili šarenice oka, već se radi o čistom prepoznavanju lica na fotografiji i usporedbi s drugim fotografijama.