Direktor Facebooka Mark Zuckerberg predstavio je u pismu korisnicima viziju u kojoj njegova kompanija služi kao platforma protiv rastućeg izolacionizma i kao "društvena struktura" za čitav svijet.

U pismu od 5.700 riječi Zuckerberg, osnivač najveće društvene mreže na internetu, citirao je Abrahama Lincolna, američkog predsjednika iz vremena građanskog rata u 19. stoljeću, koji je bio poznat po elokventnosti i filozofskim razmišljanjima netipičnim za poslovne magnate.

"Širom svijeta ljudi trpe posljedice globalizacije, a pokreti se povlače iz globalnog povezivanja", napisao je Zuckerberg bez preciziranja na koje pokrete misli.

Dodao je kako se postavlja pitanje "vodi li put pred nama k većem povezivanju ili će smjer biti obrnut" i naglasio da se zalaže za udruživanje ljudi.

"Dogme tihe prošlosti su neadekvatne za burnu sadašnjost", napisao je citirajući Lincolnovo obraćanje Kongresu u jeku građanskog rata u Americi.

Zuckerberg je rekao kako bi se Facebook mogao udaljiti od svojih korijena kao mreža za komuniciranje među prijateljima i obiteljima i sugerirao da bi fokus mogao biti na pet društvenih oblasti, od jačanja tradicionalnih institucija do pružanja pomoći u razdobljima poslije kriza i jačanja građanskog angažiranja.

Neki korisnici Facebooka su u komentarima pohvalili Zuckerbergov pozitivan stav, a drugi su ocijenili da je globalizam mrtav.

Srna navodi kako je Facebook izložen pritiscima da se više angažira u suzbijanju prevara, širenja lažnih vijesti i kontroverznih sadržaja, ali to ne utječe na njegovo uspješno poslovanje. Kompanija je prijavila prihod od 27,6 milijardi dolara u 2016. godini, što je povećanje za 54 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zuckerberg je napisao kako bi Facebook mogao biti bolji u ukazivanju na "značajne zajednice" koje imaju oko 100 milijuna članova i čine oko pet posto od ukupnog broja korisnika ove mreže. (bljesak.info)