Facebook je upravo objavio rast prihoda od 52 posto u prvom kvartalu ove godine, jedan od najboljih rezultata u povijesti kompanije. Prihodi su, objavio je Facebook, narasli s 3,54 milijarde dolara prošle godine na 5,38 milijardi, što je nekoliko posto više od očekivanja analitičara.

Neto dobit prvog kvartala također je eksplodirala, za gotovo tri puta: s 512 milijuna dolara lani na 1,5 milijarde ove godine. Uz to, objavljeno je danas, mijenja se struktura dionica kako bi se osnivaču i direktoru Marku Zuckerbergu dodatno osnažila dugoročna pozicija u kopaniji.

Dominacija na mobitelima i videu

Iza Facebookovog novog rasta stoji sve dominantnija pozicija na mobilnim platformama: za razliku od većine medijskih kompanija, Facebook je otkrio kako zarađivati na oglasima koje korisnici gledaju na smartphonima i tabletima.

Facebook je u proteklih godinu dana, tijekom koje mu je dionica narasla za 33 posto, lansirao niz novih oglašivačkih usluga, servisa i mogućnosti. Olakšano je oglašavanje na Instagramu, također u vlasništvu Facebooka, a značajno je porasla i zarada od video oglasa.

Virtualna stvarnost i umjetna inteligencija

U narednih pet godina kompanija planira ostvariti značajan rast na svojim platformama WhatsApp i Messenger, a kroz deset godina mogućnost rasta vidi u umjetnoj inteligenciji i virtualnoj stvarnosti (Facebookov set za virtualnu stvarnost, Oculus Rift, nedavno je krenuo u prodaju).

Više od 1,65 milijardi korisnika posjetili su Facebook barem jednom mjesečno, što je blagi rast prema 1,59 milijardi prošle godine. Dvije trećine korisnika Facebooka nalazi se izvan Sjedinjenih država, Europe i Kanada.