I Facebook i Google su blokirani u kopnenom dijelu Kine, ali sada ulažu novac u povezivanje Los Angelesa i Hong Konga, zasebnu kinesku teritoriju na kojoj se može pristupiti njihovim platformama i gdje su u službi osnovnih internet servisa u Aziji.

Facebook i Google će do Kine ispod Pacifika provući skoro 13.000 kilometara dugačak kabal kako bi osigurali super brzi prijenos podataka.

Umjesto da se oslanjaju na telekom kompanije koje bi pružile neophodnu infrastrukturu i prenosile informacije širom svijeta, tehnološke kompanije to sve češće obavljaju samostalno.

Facebook već radi na postavljanju kabla za prijenos podataka u Atlantskom oceanu, a nova linija ispod Pacifika mogla bi postati operativna 2018. godine i predstavljat će šestu podvodnu liniju u kojoj će sudjelovati Google.

Najnoviji projekat imat će veću propusnost podataka nego svi njegovi prethodnici i imati kapacitet manevriranja od 80 milijuna istovremenih konferencijskih poziva visoke rezolucije među kontinentima. Financijski detalji još nisu poznati, navodi B92.