Facebook postupno uvodi novu "uslugu", ako to možemo tako nazvat. Naime, radi se o sposobnosti prepoznavanja lica na fotografiji koja je objavljena na Facebooku i automatskog obavještavanja korisnika koji se nalaze na toj fotografiji.

U prijevodu, kad god netko objavi fotografiju na kojoj se nalazite na Facebooku, bez obzira je li vas označio ili ne, Facebook će vas o tome obavijestiti.

Kako su objavili na svom blogu, iskoristit će već postojeću tehnologiju prepoznavanja lica koju koriste kako bi korisnicima sugerirali koje osobe mogu označiti na fotografiji. Sad im je želja onemogućiti da netko objavljuje tuđe fotografije bez znanja te osobe.

No, problem bi se mogao pojaviti ako fotografiju objavi netko s kim korisnik nije povezan na Facebooku.

''Uvijek poštujemo postavke privatnosti koje ljudi odaberu kad objavljuju fotografiju na Facebooku (bilo da ona uključuje prijatelje, sve ili samo neke), tako da nećete dobiti obavijest, ako niste uključeni u tu grupu, stoji na Facebookovom blogu'', piše Zimo.co.

Znači, ako netko tko je bio na božićnoj proslavi kod vaših prijatelja objavi fotografiju na kojoj se i vi nalazite, ali vas dvoje niste povezani na Facebooku, nećete dobiti obavijest o toj fotografiji.

Kad Facebook i pošalje obavijest o fotografiji na kojoj se korisnik možda nalazi, na korisniku je da potvrdi ili opovrgne tu tvrdnju.

Ono što bi moglo biti korisno je Facebookovo nastojanje da spriječi otvaranje lažnih profila i objavu tuđe fotografije kao profilne.

Nas zanima kako će riješiti problem koji se javlja kad korisnici kao profilnu fotografiju odaberu onu na kojoj je više od jedne osobe.

No, prema svemu sudeći nećemo se morati previše brinuti oko toga. Naime, zbog cijelog niza pravila i regulatornih okvira koji štite privatnost građana Europske unije, Facebook opciju prepoznavanja lica ne nudi u EU.