Istinska je želja većine vozača automobil koji malo troši. OK, ako ne može malo, onda barem manje. Svima nam se čini da auti koji troše 10 litara troše užasno puno, iako je to prije svega rezultat marketinga proizvođača automobila koji deklariraju potrošnju od pet litara na stotinu kilometara. Međutim, oni brojke o potrošnji goriva dobivaju u idealnim uvjetima u laboratoriju, piše Tportal.hr.

Dakle, brojke koje čitate u prospektu možete zaboraviti. Kao i uvijek, život je jedno, a statistika nešto drugo.

No gotovo je svaki automobil moguće dovesti do toga da troši manje goriva, a time vam ostavlja više novca u džepu. Štoviše, teorijski se potrošnja može smanjiti i do 20 posto. No molimo vas da ne očekujete čuda, ipak je to samo teorija.

Osnovni korak u smanjenju potrošnje, bez obzira na to je li riječ o dizelašu ili benzincu njegova je ispravnost, odnosno redovito i pravilno servisiranje. Naravno, prije svega zamjena neadekvatnih dijelova, poput filtera, koji u neispravnom stanju mogu povećati potrošnju goriva. Jedna su od važnijih stavki prilikom smanjivanja potrošnje gume.

Ako su stare i istrošene, potrošnja raste. Ako još pritom nisu pravilno napumpane, potrošnja raste još više. Zato svakih 14 dana obavezno provjerite i po potrebi prilagodite pritisak zraka u gumama. Dovoljno je, naime, da vam je samo jedna guma nepravilno napumpana da vam potrošnja goriva poraste.

Ona kolekcija starih DVD-a i stripova koju nonšalantno vozite u prtljažniku također nije dobra ideja. Naime, izvadite nepotreban teret iz prtljažnika automobila jer svaki dodatan kilograma povećava potrošnju. Zbog toga se i proizvođači trude kod svakog novog modela smanjiti kilažu, to je jedan od najlakših načina za smanjenje potrošnje. Tu je i krovni kovčeg Thule koji vozite i onih 50 tjedana godišnje kad niste na skijanju. Nema potrebe za time. Aerodinamika značajno utječe na potrošnju, što je veći otpor zraka, troši se više goriva. Zato skinite kovčege i krovne nosače te zatvorite prozore i otvor na krovu.

Kad ste spremili auto za vožnju, krenite, ali motor zagrijavajte isključivo u vožnji te ga prilikom prvog pokretanja ne ostavljajte da radi u praznom hodu. Osim što smanjuje potrošnju goriva, pravilan način prvog zagrijavanja ujedno osigurava ravnomjerno zagrijavanje svih dijelova motora. Dakle, pušenje prve jutarnje cigarete dok se auto ugrije nije dobro.

Najveća ušteda prilikom vožnje ostvaruje se ako usporite, ako vozite 100 kilometara na sat, ubrzanjem za svakih dodatnih 10 kilometara povećavate potrošnju goriva za otprilike deset posto. Vožnja treba biti tečna, bez trzaja te bez mnogo naglih pritiskanja gasa. Pripazite i da ste u pravilnom stupnju prijenosa, odnosno da ste radije u višoj nego nižoj brzini. Pritom ne mislimo da vozite 20 kilometara na sat u petom stupnju prijenosa, već samo da ne pretjerujete s okretajima motora.

Imate li noviji automobil primijetit ćete da vam često signalizira u kojem stupnju prijenosa automobil treba biti, probajte šaltati prema tim instrukcijama pa ćete vidjeti kako je moguće smanjiti potrošnju.

Klima-uređaji, sustavi za odleđivanje stakla, grijanje sjedala i slično također troše gorivo. Ako imate tempomat, koristite ga kad god možete, posebice prilikom vožnje autocestom. Posljednje, vjerojatno i najteže za učiniti je – klonite se gužvi kad god je to moguće. Probajte barem nekoliko naših savjeta i sigurni smo da će vam novčanik biti zahvalan.