Vodeći eurozastupnici pozvali su u srijedu na službeni prekid pregovora o pristupanju Turske EU-u, zbog planova turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da si proširi ovlasti nakon što su na referendumu ranije ovoga mjeseca prošle ustavne promjene.

Erdogan je u utorak rekao da Turska neće dovijeka čekati na priključenje Uniji. Europska komisija zatražila je od ministara vanjskih poslova zemalja članica da na sastanku u petak razmotre ostale oblike veza s Turskom.

''Vrijeme je da razmotrimo odnose s Turskom. Punopravno članstvo nije realno. Moramo okončati ovo licemjerje'', rekao je Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke desnog centra, najveće frakcije u Europskom parlamentu.

''Budući da Turska s takvim ustavom ne može postati članica Unije, nema smisla nastaviti raspravu o pristupanju. EU bi trebala službeno prekinuti pristupne pregovore ako se ustavne promjene provedu u neizmjenjenom obliku'', rekla je Kati Piri, nizozemske zastupnica lijevog centra i izvjestiteljica EP-a za Tursku.

Pozive na službeni prekid pregovora s Turskom predvodi Austrija, dok su druge članice opreznije, strahujući od daljnjeg zahlađenja odnosa s tom članicom NATO-a o kojoj europske države ovise zbog zaustavljanja priljeva migranata.

Dan nakon pobjede na referendumu o jačanju njegovih ovlast, Erdogan je spomenuo mogućnost organiziranja referenduma o nastavku pristupnih pregovora s EU-om.

''Drže nas 54 godina na pragu Europske unije, zar ne? Možemo poslušati želju našeg naroda ili njihovu odluku'', rekao je Erdogan.

Odnosi Ankare i EU-a jako su napeti posljednjih mjeseci. Turski predsjednik optužuje neke europske čelnike za nacističke metode nakon što su mu otkazani skupovi potpore u Njemačkoj i Nizozemskoj.

''Europska unija prijeti zaleđivanjem pregovora. Iskreno govoreći to nam nije jako važno. Neka nam jave što su odlučili'', rekao je turski predsjednik. Pristupni pregovori Turske su na mrtvoj točki već nekoliko godina.

Tijekom kampanje za referendum o jačanju svojih ovlasti, Erdogan je više puta ponovio da će se zalagati za uspostavu smrtne kazne. Francusko predsjedništvo je istaknulo da bi takva inicijativa predstavljala očiti prekid s europskim vrijednostima.