Europljani su objeručke prihvatili roaming bez dodatnih naknada i mijenjaju svoje navike korištenja mobilnih telefona na putovanjima, pokazalo je istraživanje Flash Eurobarometra.

Zahvaljujući novim pravilima EU-a o roamingu, koja su na snazi od 15. lipnja 2017., potrošači na putovanjima u inozemstvo unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 71 % Europljana svjesno da su naknade za roaming ukinute, a 72 % njih misli da će oni sami ili netko koga poznaju imati koristi od toga. Postotak onih koji su svjesni novih pravila još je veći među građanima koji su nakon 15. lipnja putovali i iznosi 86 %.

Vidimo da je ljudima jako stalo do toga da na putovanjima unutar EU-a svoje telefone mogu upotrebljavati isto kao kod kuće bez straha od velikog računa, a mobilni operateri ulažu u svoje mreže kako bi mogli zadovoljiti povećanu potražnju.

Novi telekomunikacijski propisi EU-a bit će poticaj za takva ulaganja; Europski parlament i države članice trebali bi ih što prije donijeti, istaknuo je potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Rezultati pokazuju da su ovog ljeta Europljani počeli mijenjati način upotrebe mobilnog telefona u inozemstvu. Tako se udio onih koji su upotrebljavali podatkovni promet u roamingu udvostručio, a smanjen je i broj građana koji na putovanju u inozemstvo isključuju svoj mobilni telefon.

Ovo je primjer konkretnog poboljšanja života europskih građana zahvaljujući EU-u. Politika ''u roamingu kao kod kuće” funkcionira: potrošači je znaju cijeniti, potrošnja raste i potražnja za mobilnim uslugama tijekom putovanja u EU-u vrlo je visoka. Od toga koristi imaju i potrošači i operateri, dodala je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

I mobilni operateri primijetili su promjene u ponašanju putnika u svojim mrežama.

Nekoliko operatera prijavilo je znatno povećanje podatkovnog prometa zahvaljujući prometu koji ostvaruju putnici, a promet je ovog ljeta u usporedbi s ljetom 2016. bio nekoliko puta veći (3 do 6 puta, u nekim slučajevima čak i više).

Iako je dio tog povećanja odraz općeg porasta podatkovnog prometa na domaćem tržištu u odnosu na prethodnu godinu, znatan dio može se pripisati novim pravilima o roamingu. Porast korištenja poziva u roamingu, iako nije toliko izražen, također je znatan.

Iz Europske komisije ističu kako će, u bliskoj suradnji s nacionalnim regulatornim tijelima, koja su izravno odgovorna za osiguravanje provedbe, nastaviti pratiti kretanja na tržištima mobilnih komunikacija u državama članicama kako bi se osiguralo da se operateri i dalje pridržavaju novih pravila te da potrošači imaju koristi od ukidanja naknada za roaming.