Porazom Željezničara u Švedskoj od AIK-a 2:0 te kasnije tijekom četvrtka i Širokog Brijega od Aberdeena 0:2, Bosna i Hercegovina je ostala bez predstavnika u europskim natjecanjima.

Osim BiH, bez predstavnika je ostalo još 16 država i to: Kosovo, San Marino, Andora, Gibraltar, Farski Otoci, Wales, Sjeverna Irska, Malta, Armenija, Gruzija, Crna Gora, Estonija, Latvija, Irska, Finska i Lihtenštajn.

Nijedan bh. klub nije uspio dočekati ni kolovoz u Europi kada se stvari tek počinju zahuktavati i gdje se u toj fazi natjecanja počinju priključivati klubovi iz ozbiljnijih liga.

Najlošiji rezultat je ostvarilo Sarajevo ispavši od moldavske Zarije Balti u prvom pretkolu Europske lige. Aktualni prvak Zrinjski također je zapeo na prvoj prepreci. U drugom pretkolu Lige prvaka izbacio ih je slovenski Maribor s ukupnih 3:2.

Sarajevski Željezničar je u prvom pretkolu Europske lige izbacio crnogorsku Zetu s ukupnih 3:2, no u drugom pretkolu protiv švedskoj AIK-a nije imao šanse. Nakon remija (0:0) na Grbavici, u gostima su poraženi 2:0.

Najbliži prolazu u treće pretkolo Europske lige je svakako bio Široki Brijeg kojeg je svega 18 minuta dijelilo od plasmana u sljedeću fazu natjecanja. U prvom pretkolu ''Plavo-bijeli'' su ukupnih 2:0 izbacili favorizirani kazahstanski Ordabasy. U prvom susretu na Pecari slavili su s 2:0 da bi u Almatyju odigrali ''nulu''.

U drugom pretkolu čekao je ih je škotski viceprvak Aberdeen. U prvom susretu igranom na stadionu Pittodrie pred 17.000 gledatelja Široki Brijeg je odigrao 1:1 te je imao pozitivan rezultat pred uzvrat na Pecaru. Kao što smo i naveli, dijelilo ih je samo 18 minuta od prolaska u treće pretkolo, no onda su Škoti s pogocima u 72. i 78. minuti ugasili sve nade Širokobriježanima.

Ostaje žal zbog rezultata, no veseli činjenica da momčad Gorana Sablića igra preporođeno u novoj sezoni te će se sigurno boriti za sami vrh Premijer lige BiH.

Ova sezona je za Bosnu i Hercegovinu bila zasigurno uspješnija nego ona prošla koja je bila najlošija otkad se igra zajednička Premijer liga. Tada su bh. predstavnici ispali bez ispaljenog metka u prvoj fazi natjecanja ne ostvarivši niti jednu pobjedu. Zrinjski nas je predstavljao u Ligi prvaka, a Široki Brijeg, Radnik i Sloboda u Europskoj ligi.

Ove godine predstavnici Bosne i Hercegovine ostvarili su ukupno tri pobjede, pet remija i četiri poraza.