Krajnje je vrijeme za ukidanje virtualnih granica na internetu - barem unutar EU. Tjedan dana nakon zaključivanja detalja vezanih uz ukidanje dodatnih troškova roaminga, EU je najavila kako će korisnici digitalnih servisa uskoro moći uživati u onom što su platili neovisno o tom gdje se nalazili - dok god je to u Europi.

Neki od online servisa za koje se plaća pretplata onemogućuju i ograničavaju pristup materijalu servisa ako se korisnici odluče (privremeno) pristupiti iz neke druge zemlje. Tome bi početkom 2018. godine konačno trebao doći kraj, prenosi Tportal.hr

Pružatelji online usluga morat će omogućiti pristup korisniku neovisno o tom gdje se on nalazio u EU i to s istim sadržajem kao u matičnoj zemlji. Na ovaj način zaštitit će se prava potrošača te im osigurati veću fleksibilnost gdje i kada mogu slušati glazbu ili gledati serijski i filmski sadržaj.

Jasno, ovo ne znači kako će servisi poput Netflixa morati pružiti identičan sadržaj kroz sve zemlje EU, no korisniku će morati osigurati pristup sadržaju kakvog ima u zemlji gdje je platio članstvo.

Stvari se čine jednostavnima, no riječ je o vrlo složenom problemu. EU će morati s pružateljima ovih usluga dogovoriti na koji točno način osigurati pristup, posebno kod servisa koji omogućuju pristup više članova obitelji preko jednog računa.

'Današnji sporazum donijet će opipljivu korist za Europljane. Ljudi koji su pretplaćeni na servise koji im pružaju omiljene serije, glazbena i sportska događanja kod kuće, bit će u mogućnosti uživati u njima neovisno o tome gdje putuju Europom. To je novi važan korak u uklanjanju barijera i stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta', rekao je Andrus Ansip, europski povjerenik za DSM (Digital Single Market).