Europska unija očekuje od izraelskih vlasti da ponovo razmisle o svojim planovima koji uključuju rušenje palestinskih i izgradnju izraelskih naselja, priopćeno je iz ureda visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federice Mogherini.

- Početkom ovog tjedna, izraelske vlasti su nastavile s planovima i izdale dozvole za rušenje više od 1.500 stambenih jedinica u Istočnom Jeruzalemu. Očekuje se i nastavak realizacije planova gradnje naselja, uključujući i u palestinskom kvartu Sheikh Jarrah. EU očekuje od izraelskih vlasti da ponovo razmisle o tim odlukama - navodi se u priopćenju.

Mogherini ističe kako je politika gradnje naselja ilegalna po međunarodnom zakonu i da nastavak te politike ugrožava opstojnost dvodržavnog rješenja i perspektivu trajnog mira.

- EU očekuje od obje strane da se uključe u konstruktivan proces koji vodi prema dogovorenom dvodržavnom rješenju, što je jedini način da se ispune legitimne težnje obje strane, te je spremna da ih podrži u ovim naporima, zajedno s međunarodnim i regionalnim partnerima - dodaje se u priopćenju.