Čelnici Europske unije potvrdit će na summitu u Bruxellesu svoju potpunu predanost međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015., neovisno o tome hoće li se SAD iz njega povući.

No razmatraju također hoće li povećati kritike iranskog raketnog programa i njegove uloge na Bliskom istoku, koju Zapad smatra destabilizirajućom, rekao je jedan visoki europski dužnosnik.

Američki predsjednik Donald Trump odbio je prošli tjedan potvrditi da Iran poštuje taj sporazum sklopljen nakon više od desetljeća diplomatskih napora.

Potvrda sporazuma

Europski čelnici "ponovno će potvrditi (svoju) punu predanost nuklearnom sporazumu s Iranom" nakon razgovora u četvrtak u Bruxellesu, navodi se u nacrtu zaključaka sastanka, koje je Reuters dobio na uvid.

EU smatra da je taj sporazum ključan za regionalnu i globalnu sigurnost i apelira na američki Kongres da ne dopusti da on propadne.

Trump je Kongresu dao 60 dana da odluči hoće li ponovno uvesti sankcije Iranu.

SAD se povlači iz sporazuma?

Odluči li Trump istupiti iz sporazuma, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je u srijedu da će ga "poderati".

"Ako se povuku, ostali bismo u prilično zanimljivom društvu s Kinom i Rusijom. Moglo bi se zato razdvojiti nuklearni sporazum od programa projektila i iranske uloge u regiji i poslati signale s tim u vezi", rekao je dužnosnik.

Iranska Revolucionarna garda poručila je u četvrtak da će ubrzati svoj program projektila unatoč pritisku SAD-a i EU-a da ga suspendira.