Suradnja između Francuske i Turske "od vitalne je važnosti" za svjetski mir, ocijenio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije odlaska u Pariz gdje bi trebao razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

"Mislim da je suradnja između Francuske i Turske od vitalne važnosti za regionalni i svjetski mir", kazao je Erdogan na konferenciji za tisak u istanbulskoj zračnoj luci prije odlaska u Pariz.

Cilj je povećati trgovinsku razmjenu s Francuskom

Radi se o najvažnijem putovanju šefa turske države nekoj zemlji Europske unije nakon neuspjelog puča u srpnju 2016. i represije koja je uslijedila.

Erdogana će u podne dočekati Macron u Elizejskoj palači na razgovoru iza kojega će uslijediti ručak, a potom će oba čelnika govoriti pred novinarima.

"Predsjednik Macron i ja u bliskom smo kontaktu vezano uz brojne teme", dodao je Erdogan ustvrdivši da će raspravljati o suradnji u gospodarskom, trgovinskom i obrambenom području te o borbi protiv terorizma i regionalnim pitanjima.

Šef turske države kazao je kako je cilj povećati trgovinsku razmjenu s Francuskom s oko 11,2 milijardi eura na 20 milijardi eura.