Na prvom sastanku u četiri oka održanom u utorak u Washingtonu, turski predsjednik Tayyip Erdogan i američki Donald Trump obećali su smiriti tenzije koje su se pojavile između ta dva saveznika, uzrokovane prije svega američkom potporom sirijskoj kurdskoj miliciji, a odnose svojih dviju država nazvali su izvrsnima, javile su agencije.

Erdogan je u Bijelu kuću stigao s popisom prigovora: od američkog naoružavanja kurdske milicije (YPG) u Siriji - koju Turska smatra produljenom rukom Radničke stranke Kurdistana, do Fethullaha Gulena koji živi u Americi i čije izručenje traži Ankara jer ga smatra odgovornim za pokušaj državnog udara u ljeto prošle godine.

Ipak, dvojica dužnosnika čije su zemlje povijesni saveznici unutar NATO-a željeli su pokazati dobre odnose obećavajući jačanje "strateškog partnerstva" i nazivajući odnose "izvrsnima".

"Imamo izvrsne odnose, a učinit ćemo ih još i boljima", rekao je Trump u obraćanju novinarima zajedno s Erdoganom.

"Želimo što više saveznika u borbi protiv terorizma i to je ono lijepo što se događa s Turskom. Odnos koji imamo bit će nepobjediv", rekao je Trump.

Nove nade

Obećao je surađivati s Erdoganom u "postizanju mira i sigurnosti na Bliskom istoku, u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama i u radu na izgradnji dostojanstvene i sigurne budućnosti za naše narode".

"Jasno je da je izbor Donalda Trumpa probudio nova očekivanja za Tursku i regiju. Znamo da nova administracija neće buditi lažne nade", rekao je turski predsjednik.

Američki su dužnosnici 9. svibnja rekli da je Trump odobrio planove da se dostavi oružje YPG-u kako bi se pomoglo u njezinom napredovanju prema uporištima Islamske države u Raki u Siriji.

Turska je ključni partner SAD-a u koaliciji protiv snaga Islamske države. SAD-u se savezništvo s Turskom pokazalo kao ključno u borbi protiv IS-a u Siriji jer je Turska dala koaliciji na korištenje zračnu bazu Incirlik za polijetanje zrakoplova u napade na militante. SAD smatra da je YPG odvojena od PKK i da je važan partner u borbi protiv IS-a.

Erdogan je tada zatražio od američke administracije da odmah povuče odluku o naoružavanju.

Sada je pozdravio izvrsne odnose sa Sjedinjenim Državama, ali je pritom naglasio da Turska neće prihvatiti borce sirijskih Kurda u regiji, iako nije izravno kritizirao američku odluku.

Dodao je da aktivisti YPG-a i njegovo političko krilo u regiji PYD neće nikada biti prihvaćeni.

"Nema mjesta za terorističke organizacije u budućnosti naše regije", rekao je Erdogan.

Turski je predsjednik također rekao da je svom američkom domaćinu "iskreno prenio svoja očekivanja oko terorističke organizacije Fethullaha" Gulena.