Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će spriječiti stvaranje sigurnosnih snaga sa 30.000 pripadnika podržanih od SAD-a u sjevernoj Siriji, javlja AFP.

''Amerika zna da se stvara teroristička vojska na našoj granici. Mi moramo sasjeći tu terorističku vojsku u korijenu'', poručio je Erdgoan u govoru koji je prenosila i televizija.

Turska se i ranije žalila da će nove granične snage biti kompromitirane pripadnicima kurdskih pobunjeničkih grupa koje Ankara smatra teroristima. Kurdska policija sudjelovala u okviru Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u operacijama protiv terorističke organizacije ISIL uz podršku SAD-a.

Američki dužnosnici su rekli da su nove snage potrebne kako bi se fokus sa borbe protiv ISIL-a prebacio na graničnu sigurnost na sjeveru Sirije. No, Erdogan je ponovio da je turska vojska spremna svakog trenutka pokrenuti operaciju protiv kurdskih pobunjenika YPG na sjeveru Sirije. ''Pripreme su završene, operacija može krenuti svakog trenutka'', rekao je Erdogan.