U BiH su zbog ekstremno visokih temperatura upaljeni narančasti i žuti meteoalarm. Žuti meteoalarm je upaljen za mostarsku, trebinjsku, livanjsku i sarajevsku regiju, dok je za ostatak BiH upaljen narančasti meteoalarm.

''Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike'', navodi se u upozorenju žutog meteoalarma.

Narančasti meteoalarm upozorava na opasno vrijeme i neuobičajene vremenske prilike.

''Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela'', stoji u upozorenju.

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće, tokom dana uz mjestimičnu malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne ili u večernjim satima pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim, zapadnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren, na zapadu Bosne i u Hercegovine zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 32 do 38 stupnjeva.

U Sarajevu sunčano i vruće. Poslijepodne umjeren porast oblačnosti. Pljusak kiše je moguć poslijepodne ili u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura oko 32 stupnja.

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno vedro.

Temperature zraka u 8.00sati: Bjelašnica 15 stupnjeva, Ivan Sedlo i Sokolac 17, Bugojno i Srebrenica 18, Livno, Sanski Most i Sarajevo 19, Tuzla 20, Banja Luka, Bihać, Zenica i Zvornik 21, Grude i Stolac 22, Doboj, Neum i Trebinje 23, Bijeljina i Mostar 24, Gradačac 26 stupnjeva.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normali je i sporo raste, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.