Najhladniji prosinac u Europi u posljednjih sedam godina neće vjerojatno poremetiti prosjek prema kojem je 2017. jedna od najtoplijih godina.

Prva polovica ovog mjeseca će biti neobično hladna prije nego što se zagrije do normalnih temperatura. Prosinac će vjerovatno biti najhladniji od 2010. godine, a za sve je kriv ledeni val koji stiže sa Islanda i sjevera Rusije, kog će arktički vjetrovi raširiti po cijelom kontinentu, rekao je Tyler Ross, meteorolog, piše Dnevni avaz.

Europa će se možda suočiti sa ekstremnim, opasnim hladnoćama ove zime, a prosinac djeluje najkritičnije. Srećom, opremljenost plinom i strujom je solidna na Starom kontinentu. Hladan početak prosinca je već primjetan. U Njemačkoj su temperature već pale ispod prosjeka za ovo doba godine. Temperatura u Češkoj će u sljedećim danima biti niža od nule. Najhladnije će u prvoj polovici prosinca biti u Norveškoj i jugozapadu Europe.

Ipak, usprkos hladnom prosincu, ova godina je na putu da postane jedna od najtoplijih od kada se bilježe podaci, rekla je Rebecca Fuller, meteorolog.