Polarna hladnoća zahvatila je gotovo cijelu Kanadu gdje se često mjere temperature niže od – 40 C bez nade da će porasti u nekoliko sljedećih dana, upozorile su vlasti u četvrtak.

Vlasti upozoravaju  stanovništvo na oprez i na izbjegavanje izlazaka. Te ekstremno niske temperature predstavljaju opasnost za zdravlje, upozorila je federalna meteorološka agencija. Temperature su ispod uobičajenih za doba godine i u predjelu Prairies, pokrajine Alberte, Saskatchewana i Manitobe, u središtu i na zapadu zemlje kao i na sjeveru Ontario bilježe se najniže temperature, piše Hina.

“Jutros je izmjereno – 40 C u Geraldtonu, na sjeveru Ontaria”, rekao je meteorolog Alexandre Parent i dodao da su zadnji puta tako niske temperature  zabilježene  1993. u Ontariu i u Quebecu. Arktički zrak i jaki vjetrovi su doveli do ekstremnog zahlađenja u Whitehorseu gdje upozoravaju na mogućnost ledenih padalina.

Ministarstvo zdravstva je upozorilo da se na temperaturama oko – 35 C izložena koža može zalediti u manje od 10 minuta. Dojenčad, mala djeca, starije i slabo pokretne osobe te beskućnici su najugroženiji na ekstremnim hladnoćama, dodaje ministarstvo. Polarna hladnoća otežava rad vatrogasaca, kao što je bio slučaj u noći između srijede i četvrtka kada se vode ledila u šmrkovima tijekom gašenja požara  južno od Montreala.

Skloništa za beskućnike se organiziraju zbog većih potreba smještaja. Agencija za pomoć na cestama CAA je primila 7400 poziva iz pokrajine Quebeca i oko tisuća za Saskatchewan. Val hladnoće bi mogao trajati do početka nove godine, upozoravaju meteorolozi. Obilan snijeg je privukao skijaše i napunio smještajne kapacitete skijališta.