Teroristička grupa povezana s Islamskom državom obvezala se pokrenuti božićni teroristički napad na samo srce katoličke Crkve - Vatikan.

Napad se najavljuje sudeći prema propagandnom plakatu džihadista koji automobilom vozi prema Bazilici sv. Petra. Prijetnju je objavila proislamska Wafa Media Foundation, a riječi na vrhu postera, napisane crvenom bojom, upozoravaju kako će se napad dogoditi na Božić. Ovo nije prvi put da se ekstremistička skupina obvezala izvršiti napade na Vatikan.

Već u kolovozu prošle godine ISIL je objavio snimke svojih militanata koji prekrivaju fotografije Pape Franje i njegovog prethodnika pape Benedikta XVI. Videozapisi se smatraju snimljenim u gradu Marawiju na Filipina, piše RT, gdje se Maute grupa, koja je odana ISIL-u, borila protiv vladinih snaga. Prijetnja terorističkim napadima pokušala se nametnuti i u Božić 2016. Simpatizer ISIL-a tada je kamionom uletio na božićni sajam u Berlinu. Napad je rezultirao s 12 mrtvih i desecima ozlijeđenih.

Došlo je do porasta terorističkih napada korištenjem vozila u Europi i SAD-u. Nica, Berlin, London, Stockholm, Barcelona i New York već su pretrpjeli takve napade.