''Umjesto parcela orat ćemo putne komunikacije i tako dati do znanja čitavoj javnosti da je ovo katastrofalno stanje...''
Zbog višemilijunskih dugovanja za poljoprivredne poticaje poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona najavljuju masovne prosvjede, jer naplatu potraživanja čekaju više od dvije godine.

Kako je objavila Federalna televizija, proljetna sjetva je ugrožena, poljoprivrednici više ne mogu financirati proizvodnju, pa bi zbog toga uskoro moglo doći do gašenja nekoliko stotina registriranih obrta u poljoprivredi.

Sadik Imamović i Muhamed Halilović su registrirali svoj obrt i od poljoprivrede žive njihove obitelji. Za poreze državi ne duguju nijedan pfening, a država njima duguje oko 20 milijuna maraka za poticaje.

"Potražujemo taman toliko koliko bi nam trebalo da uradimo proljetnu sjetvu. Ako to ne bude isplaćeno ovih dana mi nemamo kud, više nam mikrokreditne organizacije i banke ne daju novac", ogorčen je Imamović.

"Kad su u pitanju sudske presude njih ima oko 500.000 KM, a milijun maraka za biljnu proizvodnju, 17 milijuna maraka za animalnu proizvodnju, to su tov junadi, junice za proizvodnju mlijeka", ističe Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije registriranih obrta u poljoprivredi TK-a.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević je u aktu koji je poslala poljoprivrednicima u Tuzlanskom kantonu utvrdila da u trezoru za ovu godinu nema evidentiranih neisplaćenih obveza prema poljoprivredi.

Poljoprivrednici, pak, tvrde da im duguju poticaje za četvrti kvartal 2014. te 2015. i 2016. godinu. Ako do polovine ovog mjeseca ne naplate ta dugovanja najavljuju masovne prosvjede.

"Tražit ćemo ostavke i ministra i premijera Vlade FBiH. Umjesto parcela orat ćemo putne komunikacije i tako dati do znanja čitavoj javnosti da je ovo katastrofalno stanje, i nikad u težem stanju nismo zaista bili", poručuje Imamović.

Od oko tisuću i pol registriranih obrta u poljoprivredi u Federaciji, polovina je registrirana u Tuzlanskom kantonu i zapošljava nekoliko stotina osoba.

"To su nova radna mjesta koja treba podržati, osigurati ih olakšicama koje će zadržati te ljude u registriranom obrtu. Inače, ako se ovako nastavi, veliki broj će njih sigurno do kraja godine ugasiti obrte", napominje Suad Selimović iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Stagniranju poljoprivredne proizvodnje doprinijela je i županijska vlada, koja je drastično smanjila poticaje za poljoprivredu. Ukinula je zakonsku obvezu da se za poljoprivredu mora minimalno izdvajati tri posto županijskog proračuna, a uvela odredbu do tri posto, koja u praksi znači da poljoprivreda nije na popisu proračunskih prioriteta.