Frakcija policajaca i vojnih dužnosnika otela je policijski helikopter i bacila granate na Vrhovni sud Venezuele, a predsjednik Maduro je sam čin prozvao „terorističkim napadom“ s ciljem rušenja vlade.

Iz Vlade Venezuele navode kako je časnik preletio glavnim gradom Caracasom u policijskom helikopteru te je pri prijelazu područja Vrhovnog suda bacio granate na državne institucije.
Snimka koja kruži društvenim medijima pokazuje kako helikopter kruži gradom te kako se u jednom trenutku čuje glasna eksplozija i pucnjevi, piše Dnevnik.hr.
 

Časnik za kojeg se vjeruje da je zaplijenio zrakoplov objavio je i video izjavu kojom osuđuje vladu. U službenom izvješću vlade navodi se da nema ozlijeđenih ni poginulih.
Venezuela je već neko vrijeme u jeku ekonomske i političke krize te se gotovo svakodnevno odvijaju prosvjedi protiv ljevičarske vlade Nicolasa Madura.

Što se dogodilo?

Prema izvješću iz predsjedničke rezidencije, Maduro je naveo kako je helikopter preletio preko zgrade Vrhovnog suda i ostalih ministarstava. Maduro navodi kako je pilot radio za prijašnjeg ministra unutarnjih poslova Miguela Torresa, ali da više nije povezan s njim.
Reuters je objavio iz službenih izvora da su bačene četiri granate i da je ispaljeno 15 pucnjevakoji su bili upućeni u smjeru ministarstva unutarnjih poslova.
Osim toga, predsjednik Venezuele izjavljuje da je zemlja ušla u alarmantno stanje i da je potrebna hitna reakcija, izvještava BBC.

"Aktivirat ću sve oružane snage da obranim mir", stoji u Madurovom izvješću iz predsjedničke palače Miraflores.

"Prije ili kasnije, uhvatit ćemo helikopter i one koji su izvršili taj teroristički napad.“

Tko je upravljao helikopterom?

Iz video izjave koja je objavljena nakon napada, časnik koji se identificira kao Oscar Péreznavodi razloge napada.
 

Okružen s par muškaraca u vojnim odorama, oružani i maskirani, časnik Perez poziva stanovnike Venezuele da se suprostave „Madurovoj tiraniji“.

"Mi smo koalicija vojnih službenika, policajaca i civila koji traže uravnoteženu i uređenu državu, protiv smo ove kriminalne vlade", izjavljuje.

"Mi ne pripadamo ni jednoj političkoj tendenciji ili stranci, mi smo nacionalisti, patrioti i institucionalisti."

Perez izjavljuje kako ovo nije "borba" protiv snaga sigurnosti, već "protiv ove vlade. Protiv tiranije".

Još nije jasno koliku podršku ima ovaj časnik i koliko je ljudi uključeno u organziranje napada.

Je li ovo bio državni udar?

Premda predsjednik Maduro naziva napad „terorističkim“ s namjerom da sruši vladu, nije još sigurno koliko je zapravo velika potpora ove protu-vladine skupine, piše Dnevnik.hr.

U utorak je Maduro ponovio svoje navode da SAD podupire pokušaje udara na njegovu vladu te je upozorio predsjednika Donalda Trump da će se Venezuela oduprijeti njihovim pokušajima invazije.

U ponedjeljak je priopćio kako je do sada uhićeno pet osoba koji su optuženi za planiranje rušenja vlade i surađivanje s SAD-om.